Lonen ambtenaren drie keer omhoog
Overheidsambtenaren zouden in dertien maanden tijd drie keer opslag kunnen krijgen. Foto: Ivan Put

De sociale uitkeringen en de ambtenarenlonen zullen begin 2022 met 2 procent stijgen, doordat de spilindex in december overschreden zal worden. Dat voorspelt het Planbureau. De spilindex werd het laatst overschreden in augustus.

Wanneer dat gebeurt, worden de sociale uitkeringen de maand nadien met 2 procent geïndexeerd, de wedden van het overheidspersoneel volgen nog een maand later. Door de aanhoudend hoge inflatie verwacht het Planbureau dat de spilindex al deze maand opnieuw overschreden zal worden. Een maand geleden was voorspeld dat dat pas in januari 2022 zou gebeuren.

Het Planbureau dacht tot voor kort dat er nadien geen nieuwe overschrijding meer zou zijn in 2022, maar gaat er nu vanuit dat de spilindex in augustus alweer overschreden zal worden. Als die prognose uitkomt, dan betekent dat dat de sociale uitkeringen en de ­wedden van het overheidsper­soneel respectievelijk in september en oktober voor de derde keer in dertien maanden geïndexeerd zouden worden.

De inflatie, die in november met 5,64 procent op het hoogste niveau stond sinds juli 2008, zou nog tot en met maart volgend jaar boven de 5 procent blijven, verwacht het Planbureau nog. De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 2,4 procent en in 2022 op 3,8?procent. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig