Verdachte van moord op journalist Khashoggi gearresteerd in Parijs
Jamal Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord.  Foto:  afp

In Frankrijk is een van de verdachten van de spraakmakende moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi opgepakt.

De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs toen hij op het punt stond een vliegtuig naar Saudi-Arabië te nemen, melden Franse media. Hij zou in de komende uren voor de rechter verschijnen.

Volgens de zender RTLgaat het om Khaled Aedh al-Otaibi, een voormalig lid van de koninklijke garde. Hij zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood in oktober 2018 van Khashoggi, die in de Verenigde Staten werkte. De arrestatie komt enkele dagen nadat de Franse president Emmanuel Macron de Verenigde Arabische Emiraten heeft bezocht en een gesprek had met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi werd met een list naar het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul gelokt. Hij is nooit meer levend gezien. Aangenomen wordt dat hij is vermoord en dat zijn lichaam daarna in delen uit het consulaat is gesmokkeld.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten steunde kroonprins Mohammed bin Salman de geheime operatie om regimecriticus Khashoggi uit te schakelen. In een column voor The Washington Post schoot Khashoggi vanuit de VS wekelijks gaten in het beeld dat Bin Salman van zichzelf wil ophangen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in