Tientallen doden bij brand in Burundese gevangenis
  Foto:  AP

Bij een brand in een overbevolkte gevangenis in Burundi zijn tientallen gevangenen omgekomen.

Vele gevangenen waren nog aan het slapen toen de brand rond 4 uur ’s ochtends uitbrak. Volgens getuigen was de brand tegen de middag onder controle. Sommige delen zijn volledig uitgebrand. Volgens vicepresident Prosper Bazombanza kwamen 38 personen om het leven en raakten er ook 69 mensen ernstig gewond.

‘We zijn beginnen te roepen dat we levend verbrand zouden worden toen we de hoge vlammen zagen, maar de agenten hebben geweigerd om de deuren van ons blok te openen’, zei een gedetineerde aan persagentschap AFP. ‘Dat waren de bevelen die ze gekregen hadden, zeiden ze. Ik weet niet hoe ik ben kunnen ontsnappen, maar er zijn gevangenen die helemaal verbrand zijn.’

Een getuige zei aan AFP dat zeker twintig gewonden naar het ziekenhuis waren overgebracht. Tegen de middag werden nog altijd gewonden geëvacueerd met pick-ups van het leger en de politie, terwijl anderen ter plaatse verzorgd werden door teams van het Rode Kruis.

Op 21 augustus woedde er al een brand in de gevangenis, maar toen vielen er geen slachtoffers. Eind november zaten er 1.539 gedetineerden in de gevangenis, die maar een capaciteit heeft van 400 gevangenen, zo blijkt uit cijfers van de gevangenisadministratie. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig