Aanklager vraagt zes maanden cel met uitstel voor seksistische lezing Jeff Hoeyberghs
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs  Foto:  carlo coppejans

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019, moet gestraft worden met zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 8.000 euro. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag gevorderd voor de Gentse correctionele rechtbank

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische en denigrerende opmerkingen maakte.

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen uiteindelijk 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens “raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand”.

De raadkamer besliste dat Hoeyberghs zich voor de strafrechter moest verantwoorden. Zijn advocaat Hans Rieder diende een verzoekschrift tot wraking in tegen de voorzitter van de correctionele rechtbank Jan Van den Berghe, maar het hof van beroep wees het verzoek af en ook het cassatieberoep werd afgewezen.

Hoeyberghs was vandaag niet aanwezig op de zitting. Zijn advocaat Hans Rieder pleitte er voor de vrijspraak. ‘Hij spuit een verwerpelijke mening, maar tussen de morele verwerpelijkheid en strafbaarheid bestaat er nog altijd een lijn. Als die wordt afgeschaft dan gaan de rechters morele oordelen vellen, zoals in Afghanistan en Iran’, zei Rieder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig