Geen Belgisch bod op Ageas op korte termijn
Hoofdkantoor Ageas.  Foto:  BELGA

De BE Group, die vorig jaar al Ageas benaderde met een mogelijk bod, blijft geïnteresseerd maar in Ageas maar gaat op korte termijn niets ondernemen. Ageas gaat regelmatig over de tong als overnamedoelwit en lijkt daar zelf niet wakker van te liggen.

In september vorig jaar, goed een jaar geleden toonde de zogenaamde BE Group al eens interesse in Ageas. Ageas is de grootste Belgische verzekeraar die ook het belangrijkste onderdeel is dat bij de val van Fortis in Belgische handen bleef. De Belgische banktak werd toen verkocht aan Frankrijk (BNP Paribas), de Nederlandse belangen aan Nederland.

BE Group werd toen wandelen gestuurd door Ageas. De verzekeraar zei dat de plannen van de BE Group onrealistisch waren. Er was toen ook alleen maar sprake van een voorwaardelijk en indicatief bod.

Volgens het financieel agentschap Bloomberg zou de BE Group rond onder meer zakenbankiers Mark Pensaert en Alexandre Kartalis zijn plannen niet opgegeven hebben en nog altijd interesse hebben in Ageas.

‘Achter BE Group zitten institutionelen die geïnteresseerd zijn in een stabiele inkomstenstroom en Ageas past daar perfect in. De interesse is niet weg, maar een bod is niet nabij. BE Group wil niets forceren. Ageas moet ervoor openstaan’, zegt een financieel expert die vertrouwd is met de situatie aan De Standaard.

Chinese grootaandeelhouders

Bij Ageas zegt de woordvoerder dat de groep niet reageert op marktgeruchten. Ageas verwijst naar het persbericht van september vorig jaar. Ageas’ aandeelhouderschap is verspreid en kwetsbaar. Als er al grootaandeelhouders zijn, zijn die Chinees. Het Chinese Fosun en de Chinese verzekeraar Ping An samen hebben circa 15 procent van Ageas in handen. Aan Belgische kant wordt met enige zorg naar die situatie gekeken. Personen met kennis van zaken zeggen dat BE Group een constructieve rol wil spelen en niets wil forceren.

Maar alles wijst erop dat de raad van bestuur van Ageas het niet zinvol vindt om met BE Group aan tafel te zitten. Tot nu toe stippelde Ageas zelf zijn strategie uit en alles wijst erop dat het bestuur van Ageas dat zo wil houden.

Ageas staat hoe dan ook op de radar van financiers. De financiële analisten van Mediobanca maakten recent een denkoefening dat Ageas goed zou passen bij BNP Paribas. Die kocht al de bankpoot van het vroegere Fortis op én heeft een belang van 25 procent in verzekeraar AG, het grootste onderdeel van Ageas.

Op de beurs noteert Ageas vandaag lager dan gisteren. De jongste weken was de beurskoers al gestegen tot boven het koersdoel dat verschillende analisten zien. De Chinese pijler van Ageas heeft het al enkele maanden lastiger als gevolg van druk op de financiële markten in China. Ook andere verzekeraars in China lijden daaronder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig