Al meer dan 260 besmettingen met omikron vastgesteld in Denemarken
Het Statens Serum Institut (SSI) in Kopenhagen.  Foto:  AFP

In Denemarken zijn ondertussen 261 gevallen van de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het Deense Staatsinstituut voor Volksgezondheid. Het aantal besmettingen met de nieuwe, zorgwekkende variant van het coronavirus neemt er sterk toe.

Van de 261 vastgestelde gevallen werden 188 besmettingen opgespoord door PCR-tests. De andere 73 gevallen ontdekte men door sequentiebepaling, een speciale techniek waardoor de verspreiding van zorgwekkende varianten nauw kan worden opgevolgd.

Denemarken stelde op 28 november de omikronvariant voor het eerst vast bij twee personen die met het vliegtuig waren teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Zaterdag stond de teller op 48 bevestigde besmettingen, zondag waren het er al 183. ‘We zien nu besmettingen bij mensen die niet op reis geweest zijn, maar ook geen contact hadden met reizigers’, verklaarde een bezorgde Henrik Ullum, directeur van het Gezondheidsinstituut zondag tegenover Reuters.

Zo zouden op een concert in de Deense stad Aalborg, dat plaatsvond op 27 november, tien van de 1.500 aanwezigen besmet zijn geraakt met de variant. Eén besmetting werd opgespoord door sequentiebepaling, de andere negen door een speciale PCR-test die varianten van het virus detecteert. Volgens de Denen is de test betrouwbaar om de omikronvariant op te sporen. Besmettingen die ze eerder hadden aangeduid als ‘verdacht’, beschouwen ze nu dus ook als omikrongevallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig