Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan
Themabeeld.  Foto:  Olaf Kraak

De Vlaamse Energieleverancier vraagt dinsdag bij de rechtbank het faillissement aan. 70.000 klanten moeten op zoek naar een nieuwe leveranciers, maar zonder stroom of gas zullen ze niet vallen.

De geruchten gingen al langer dat Vlaamse Energieleverancier in de problemen zat. De VRT meldde maandag als eerste dat het bedrijf het faillissement moet aanvragen, en dat werd ook aan onze redactie bevestigd. Dinsdag moet de rechter zich hierover uitspreken.

De reden voor het faillissement zijn volgens bronnen de slechte indekking van Vlaamse Energieleverancier tegen de fors gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Het had met andere woorden te weinig lange termijncontracten met haar eigen leveranciers afgesloten, waardoor het op de spotmarkt peperduur gas moest aankopen om voldoende gas aan haar klanten te leveren. Die werden gelokt met goedkope vaste tarieven.

Volgens Eric Houtman, federale ombudsman energie, moeten de 70.000 klanten geen angst hebben om zonder gas of elektriciteit te vallen. ‘Dat is wettelijk geregeld. Die klanten hebben nu zo’n tien dagen de tijd om op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als ze die niet meteen vinden, neemt netbeheerder Fluvius de klanten tijdelijk over.’

Het groot nadeel is wel dat wie nu op zoek moet naar een nieuwe contract bij een leverancier met de huidige hoge tarieven een veel duurder nieuw contract zal moeten afsluiten dan het goedkope contract bij Vlaamse Energieleverancier. ‘Als ze de reeds betaalde voorschotfacturen willen recupereren, moeten ze de gewone schuldeiser worden bij het faillissement. Ze kunnen dan aanspraak maken op wat nog rest, nadat de bevoorrechte schuldeisers zijn betaald.’

Houtman zegt niet erg verrast te zijn dat het bedrijf failliet ging. ‘We kregen de voorbije maanden al veel klachten over het bedrijf omdat ze de voorschotfacturen sterk aan het optrekken waren’. Velen verwachten ook dat het Luikse Mega de volgende in rij kan worden, omdat het zich met gelijklopende tarieven in de markt zette. Een goedgeïnformeerde bron vermoedt eerder van niet, omdat het bedrijf volgens nog over veel cash zou beschikken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig