55 jaar na crash op Mont Blanc: bergbeklimmer mag helft van gevonden schat houden
De Mont Blanc.  Foto:  AFP

In 2013 bracht een bergbeklimmer een kistje met edelstenen naar het politiekantoor in het Franse Chamonix. Hij had het gevonden tijdens een klimtocht op de Mont Blanc. Nu mag hij een deel van de schat houden.

Het metalen doosje dat de bergbeklimmer had gevonden in 2013 was wellicht afkomstig van een van de Air India-vliegtuigen die crashten op de Mont Blanc. Dat gebeurde in 1950 en ook nog eens in 1966.

De jaren erna vonden bergbeklimmers regelmatig wrakstukken, bagage en menselijke resten. Het kistje van de bergbeklimmer was van een heel andere orde: er zaten kostbare juwelen en edelstenen in, goed voor een totale waarde van 300.000 euro.

De autoriteiten vermoeden dat juwelen en edelstenen op de vlucht van 1966 – van Mumbai naar New York – werden vervoerd. De Boeing 707 crashte op de Mont Blanc op 24 januari. 117 mensen kwamen om.

Eerlijke vinder

Hoewel de gemeente Chamonix naar eigen zeggen grondig onderzoek voerde, kon de precieze afkomst van de edelstenen nooit bepaald worden. Evenmin kon de rechtmatige eigenaar, die mogelijk overleed bij de crash, aangeduid worden.

De burgemeester van Chamonix, Eric Fournier, heeft nu aan persagentschap AFP laten weten dat het onderzoek wordt afgesloten en de waardevolle vondst verdeeld zal worden onder de gemeente en de eerlijke vinder. Fournier prijst ook de ‘integriteit’ van de klimmer, die liever anoniem wenst te blijven.

De klimmer zei eerder aan de Franse krant Le Parisien dat hij geen spijt heeft van zijn eerlijkheid. Een deel van het geld gaat hij gebruiken om zijn appartement te renoveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig