Er zijn vanaf de volgende speeldag tot het einde van dit jaar geen bezoekende fans meer welkom in de hoogste voetbalklasse. Dat heeft de Pro League beslist na de incidenten afgelopen weekend.

Het verbod geldt voor alle wedstrijden van de Pro League: de Jupiler Pro League, 1B Pro League en de Croky Cup.

‘Deze maatregel installeert een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken’, stelt de Pro League in een persbericht.

De raad van bestuur van de Pro League – de verzameling van profvoetbalclubs in ons land – veroordeelt de incidenten op het Kiel bij de wedstrijd Beerschot-Antwerp en op Sclessin bij Standard-Charleroi van afgelopen weekend.

‘De scènes uit zowel de Antwerpse derby als de Waalse klassieker zijn een echte schande’, reageerde Pierre François, ceo van de Pro League, gisteren. ‘Dat een deel toeschouwers nog steeds geen gehoor wil geven aan herhaaldelijke oproepen van de Pro League én hun eigen clubs, is onbegrijpelijk. Wij verontschuldigen ons voor de taferelen die zich hebben afgespeeld.’

‘Crimineel gedrag’

Op Beerschot gooide iemand een vuurpijl in het bezoekende supportersvak. En op Standard werd de match stopgezet nadat er rookbommen waren gegooid door de thuisfans. Ook de mondmaskerplicht wordt in sommige kernen genegeerd.

François sprak van ‘onaanvaardbaar tot zelfs crimineel gedrag’. Volgens hem gaat het om een minderheid die de wedstrijden met publiek in gevaar brengt. ‘Het voetbal wordt voorlopig gespaard’, zo communiceerde de Pro League na het Overlegcomité van vorige week nog. Voetbalwedstrijden mogen ondanks de slechte coronacijfers op volle capaciteit doorgaan. Wel geldt er voorlopig een drank- en eetverbod op de zit- en staanplaatsen.

De afgelopen weken werd het voetbal wel vaker ontsierd door incidenten. Vechtpartijen voor en na de match van Genk tegen Dinamo Zagreb. Frankfurt-supporters die in Antwerpen een café kort en klein slaan. Standard-fans die het veld bestormen om spelers uit te schelden. En nu ook de incidenten van afgelopen weekend.

Overleg

In augustus kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nog een strengere aanpak van pyrotechnisch materiaal in de voetbalstadions aan. Het aantal vastgestelde inbreuken in en rond de voetbalstadions was tussen 2015 en 2019 gestegen van 133 naar 388.

De minister roept de clubs nu op om ‘het verwerpelijk gedrag van bepaalde supporters onmogelijk te maken’. Dinsdag volgt overleg tussen de FOD Binnenlandse Zaken en de Pro League en de KBVB. ‘De minister verwacht een eenduidig signaal en duidelijke maatregelen die ook gehandhaafd zullen worden door de clubs, zodat de gebeurtenissen van afgelopen weekend zich niet herhalen.’

Standard grijpt preventief in

Standard besloot eerder op de dag zelf al om in zijn Tribunes 3 en 4 een verdieping te sluiten, de ticketverkoop voor de thuismatchen stop te zetten en de sfeergroepen niet meer toe te laten op uitwedstrijden.

‘We begrijpen heel goed dat er onvrede is bij onze supporters omtrent de huidige sportieve situatie, maar we kunnen niet tolereren dat een minderheid ver over de schreef gaat en illegale handelingen pleegt in en rond ons stadion zoals dit gisteravond het geval was, waardoor de fysieke integriteit van andere personen in gevaar werd gebracht’, meldt de voetbalclub.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig