Nationale openbaar vervoerstaking: zeker 40 procent van bussen en trams rijdt niet
  Foto:  Jan Van der Perre

Door een nationale actiedag rijdt maandag zeker 40 procent van de bussen en trams in België niet. Bij De Lijn, MIVB en TEC is maandagochtend hinder.

In de provincie Antwerpen is de hinder het grootst. Daar rijdt maar 55 procent van alle bussen en trams. Ook in Brussel zijn veel ritten maandag opgeschort, daar rijden momenteel maar 1 metrolijn, 7 tramlijnen en 10 buslijnen. De rest van de lijnen ligt stil.

De MIVB raadt reizigers aan ‘om voor hun verplaatsingen in de hoofdstad op maandag zo veel mogelijk alternatieven voor het openbaar vervoer te plannen’. In Vlaams-Brabant is 60 procent van alle chauffeurs aan de slag en in Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen rijdt ongeveer 65 procent van alle bussen en trams.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft een alternatieve dienstregeling uitgewerkt, op basis van het aantal personeelsleden dat aangeeft te zullen werken. De dienstregeling is op de website van De Lijn te vinden.

De drie vakbonden organiseren vandaag een nationale actiedag, uit protest tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de ‘beknotting’ van de syndicale vrijheden noemen. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV focussen op een manifestatie in Brussel, de liberale bond ACLVB richt zich meer op lokale acties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig