Straf van afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi teruggebracht naar twee jaar cel
Aung San Suu Kyi in 2012.  Foto:  AP

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares en de vroegere regeringsleidster in Myanmar, is maandag voor twee aanklachten veroordeeld tot vier jaar cel. Door gedeeltelijke gratie werd haar straf, net als die van oud-president Win Myint, gehalveerd.

Zowel Aung San Suu Kyi als Win Myint werden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens opruiing en het overtreden van de coronamaatregelen tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar. Ze kregen twee jaar voor elk van die aanklachten. Ze kunnen wel rekenen op gedeeltelijke gratis waardoor hun straffen worden teruggebracht van vier naar twee jaar, aldus de staatsmedia.

De nieuwszender van de militaire junta verklaarde eveneens dat Suu Kyi en Myint onder huisarrest zullen blijven. Beiden worden dus nog niet meteen naar de gevangenis gebracht, omdat ze de komende weken nog terechtstaan voor andere beschuldigingen.

Het gaat slechts om het eerste verdict, in totaal wordt Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor minstens elf feiten. Als ze voor alles schuldig bevonden wordt, kan ze veroordeeld worden tot meer dan honderd jaar cel. Ze ontkent alle aantijgingen. De intussen 76-jarige Suu Kyi leidde een verkozen burgerregering die in februari werd afgezet door het leger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig