Ongeveer 8.000 manifestanten trokken deze namiddag door Brussel om hun ongenoegen over de coronamaatregelen te uiten. De betoging verliep chaotisch en mondde uit in rellen.

Volgens de politie betoogden zo’n 8.000 mensen zondagnamiddag tegen de coronamaatregelen in de hoofdstad. Dat is een pak minder dan de 35.000 aanwezigen op de eerste editie en nog een pak minder dan de inschatting van de organisatoren zelf: 50.000.

Ondanks de beperktere opkomst verliep de mars chaotisch en mondde die uiteindelijk opnieuw uit in een confrontatie met de politie. Zusterkrant Het Nieuwsblad berichtte over een rookpluim, veroorzaakt door brandend afval. Volgens de politie zocht een groep betogers bewust de confrontatie met de politie op ter hoogte van de Oudergemlaan. Het waterkanon en traangas werden ingezet om relschoppers uiteen te drijven.

In de Belliardstraat werden ter hoogte van de Froissartstraat meerdere vuilbakken in brand gestoken. Manifestanten hadden het ook op politievoertuigen gemunt. Rond 15.40 uur besloot de politie dat het welletjes was geweest en werden de betogers uiteen gedreven. 20 personen werden opgepakt. Vier manifestanten en twee politieagenten werden naar het ziekenhuis gebracht.

Gepolariseerd

De politie vreesde voor een chaotisch en vijandig scenario, net zoals op de vorige editie van de betoging. Daarom was ze vandaag massaal aanwezig. Het Ocad, het instituut dat dreigingsanalyses maakt voor ons land, waarschuwde voor een gepolariseerd klimaat rond de coronamaatregelen. De manifestanten kanten zich tegen de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket.

Hoewel de organisatoren claimen dat het om een apolitiek protest gaat, legde deze krant al banden bloot met extreemrechtse organisaties, waaronder Schild en Vrienden van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang).

20 personen opgepakt na chaotische tweede coronamars
Foto:  Sebastian Steveniers
20 personen opgepakt na chaotische tweede coronamars
Foto:  Sebastian Steveniers

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig