Nieuwe PVDA-voorzitter Hedebouw gaat strijd aan met ‘fascisten’
Raoul Hedebouw.  Foto:  DBA

Op het partijcongres van PVDA/PTB is Raoul Hedebouw zondag officieel verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij focuste daarbij sterk op de strijd tegen extreemrechts.

Een grote verrassing was de verkiezing van Raoul Hedebouw (44) niet. Hij was de enige kandidaat om afscheidnemend voorzitter Peter Mertens op te volgen. Hij werd zondag uiteindelijk met 94,1 procent van de stemmen verkozen op het ‘eenheidscongres’ van de PVDA.

De perfect tweetalige Hedebouw zit samen met Mertens en huisideoloog David Pestieau al jaren mee in de cockpit van de partij. Sinds 2005 was hij al nationaal partijwoordvoerder. In 2012 raakte hij verkozen in de Luikse gemeenteraad. Twee jaar later volgde de bredere doorbraak, toen de PVDA met Hedebouw en Marco Van Hees twee vertegenwoordigers naar de Kamer mocht sturen. Bij de laatste verkiezingen haalde de partij twaalf Kamerzetels, met Hedebouw als fractieleider. In Vlaanderen maakte hij intussen furore met zijn deelname aan De slimste mens ter wereld.

We moeten mensen terughalen van Vlaams Belang naar authentiek links’

In een interview met De Standaard deed Hedebouw anderhalve week geleden zijn plannen als voorzitter al uit de doeken (DS 24 november). ‘Ik wil arbeiders nog meer een plek geven in de partij’, zei hij. ‘In het parlement lukt dat al. Maar terwijl wij de Partij van de Arbeid zijn, zie je toch ook bij ons dat de kaderfuncties nog altijd ingevuld worden door hoogopgeleiden.’

De PTB scheert al hogere toppen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen wil de PVDA onder Hedebouw verder doorbreken. ‘Daar moeten we veel meer de arbeidersklasse overtuigen en mensen terughalen van Vlaams Belang naar authentiek links’, vertelde hij daarover.

Tegen separatisten

Ook in zijn speech op het congres ging Hedebouw verder door op dat elan en hamerde hij op ‘de strijd tegen de toenemende fascisering. ‘Wij stellen daar de eenheid en de strijd van de werkende klasse tegenover’, klonk het.

Hedebouw zette zich ook nogmaals af tegen de ‘separatisten die zich opmaken om in 2024 het land te splitsen’ en hamerde daarnaast vooral op zijn ‘socialisme 2.0’. ‘De economie zal draaien om te voldoen aan de behoeften van de mensen, en niet voor de winst.’ Meer zelfs: ‘de vierde coronagolf die we nu meemaken, toont eens te meer alle tekortkomingen van het kapitalistische systeem

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig