WK schaken: Carlsen wint zinderende marathonthriller tegen Nepo

De Noorse Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft in Dubai de zesde, spectaculaire partij in het WK schaken gewonnen van zijn Russische uitdager Ian Nepomniasjtsji. In een zinderende marathonthriller van 136 zetten, de langste partij ooit in een WK schaken, trok Carlsen na bijna 8 uur het laken naar zich toe. Carlsen leidt na zes partijen nu met 3,5-2,5 in het WK, dat loopt over maximaal veertien partijen.

In de zesde partij, na vijf remises, besliste uitdager Nepo(mniasjtsji) een gok te wagen door op de 25ste zet zijn twee zwarte torens op te geven voor de witte dame. Normaal zijn twee torens (Carlsen) in het schaken minstens even sterk als een dame (Nepo), maar de spelers belandden in een hyperscherpe stelling. Carlsen moest extra op zijn hoede zijn, omdat hij in tijdnood begon te komen met minder dan 20 minuten tijd voor vijftien zetten.

Er ontspon zich een gierende tijdnoodfase. Carlsen zei daarover later eerlijk: ‘In die tijdnoodfase gokte ik maar wat.’ Op zet 40, met nog 30 seconden op zijn klok, miste Carlsen een winnende zet. En Nepo speelde nog meer met vuur, hij speelde zijn veertigste zet 5 seconden (!) voor zijn tijd op was, zo niet zou hij de partij daar op tijd hebben verloren.

Maximaal vermoeid

Na die bloedstollende tijdnoodfase konden beide spelers even wat herademen. Voor de volgende twintig zetten kregen ze immers elk een uur extra bedenktijd. Magnus Carlsen had duidelijk besloten het onderste uit de kan te halen om die zesde partij te winnen. ‘Ik probeerde de partij zo lang mogelijk te laten duren, zodat we alle twee maximaal vermoeid zouden zijn tegen het kritieke moment in de partij.’

Na zeven uur spelen bereikten Carlsen en Nepo een eerste mijlpaal, de honderdste zet van de partij. Even later kwam er een stelling met nog slechts zeven stukken op het bord. Er bestaan tegenwoordig schaakprogramma’s die voor elke willekeurige schaakstelling met zeven stukken stante pede kunnen vertellen of die met perfect spel gewonnen is voor een van beiden of remise wordt. Toeschouwers die hun smartphone raadpleegden, wisten het meteen zeker. Deze stelling zou remise worden.

Maar er zaten geen robotten aan het bord, maar twee totaal uitgeputte spelers na ruim 7 uur spelen. En Carlsen is misschien wel de grootste eindspelspecialist ter wereld. Het onvermijdelijke gebeurde, op zet 130 ging Nepo in deze slijtageslag toch in de fout. Carlsen maakte het daarna onberispelijk af. Op zet 136, na een marathon van 7 uur 45 minuten schaken reikte Nepo Carlsen de hand ten teken van overgave. In Dubai was het toen al na middernacht. ‘De eerste WK-partij die twee dagen duurde’, grapte iemand.

Statistieken

Met hun 6de partij van 136 zetten verbraken Carlsen en Nepo het record voor de langste WK-partij in de geschiedenis. Het vorige record, met 124 zetten, dateerde al van de WK-match Korchnoi-Karpov in 1978.

Door Carlsens winst van gisteren komt na vijf jaar ook een einde aan een reeks van liefst negentien opeenvolgende remisepartijen op WK’s (2 in Carlsen-Karjakin 2016; 12 in Carlsen-Caruna 2018, en de eerste 5 in deze Carlsen-Nepo). Vóór de match gaven schaakkenners Carlsen 60% kans om wereldkampioen te blijven. Na deze winstpartij is Carlsen duidelijk favoriet.

Binnenland
 1. De Kock had ‘geen schuldbesef’ bij veroordeling in 2010
 2. Coronablog | Recordaantal nieuwe besmettingen in Frankrijk
 3. Wat weten we tot nu toe al in de zaak-Dean Verberckmoes?
 4. Vriendin van kidnapper Dave De Kock is aangehouden
 5. Belgische en Nederlandse speurders overleggen woensdag over onderzoek naar moord op Dean
 6. Honderdtal mensen herdenken Dean (4) op wake in Sint-Niklaas
 7. Moeder die peuter Miguel (2) verloor na mishandeling door Dave De Kock: ‘Hoe kon dit opnieuw gebeuren?’
 8. Jef Vermassen advocaat voor de moeder van Dean: ‘Bang voor proces in Nederland’
 9. Brussels Gewest krijgt binnenkort ook eigen fietsknooppunten
 10. De Kock had ‘geen schuldbesef’ bij veroordeling in 2010 voor dood peuter
 11. Beslissing om rapper Valtònyc niet over te leveren aan Spanje gedeeltelijk verbroken
 12. De Kock verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij dood Dean
 13. Omikrongolf in Brussel erg hoog en piek nog niet bereikt
 14. Veertien huiszoekingen in onderzoek naar internationale drugstrafiek: twee havenarbeiders opgepakt
 15. Video Moeder van Dean was niet op de hoogte van verleden Dave De Kock: ‘Ik vertrouwde hem volledig’
 16. Dave De Kock eerder al veroordeeld voor dodelijke mishandeling van peuter
 17. Van Quickenborne: ‘Hadden we toen systeem van terbeschikkingstelling gehad, was Dave De Kock wel opgevolgd’
 18. Jan Jambon: ‘Hopelijk wat anomalieën in maatregelen wegwerken’
 19. Een vijfde meer covidpatiënten in ziekenhuis tegenover week geleden, druk op intensieve zorg neemt wel verder af

Niet te missen