Kroatië schakelt Servië en Djokovic uit en stoot door naar finale Davis Cup

Kroatië heeft vrijdag in de Spaanse hoofdstad Madrid de finale van de Davis Cup bereikt dankzij een zege in de halve finales tegen Servië.

Het beste duo ter wereld, Nikola Mektic en Mate Pavic, dat deze zomer Wimbledon won en olympisch kampioen werd, versloeg Novak Djokovic en Filip Krajinovic met 7-5, 6-1 in het beslissende dubbelspel. Djokovic (ATP 1) had voordien de score nog gelijk getrokken door met 6-4 en 6-2 te winnen van Marin Cilic (ATP 30). Cilic had nochtans acht breakpunten, maar wist geen enkel ervan te verzilveren.

Even daarvoor had Borna Gojo (ATP 279) Kroatië de voorsprong bezorgd door Dusan Lajovic (ATP 33) te verslagen met 4-6, 6-3 en 6-2. Voor deze Davis Cup wist de 23-jarige Gojo nog maar één keer te winnen van een top 100-speler, nu zit hij al aan vier. In de kwartfinales versloeg hij de Italiaan Lorenzo Sonego (ATP 27). Daarvoor versloeg hij al de Australiër Alexei Poyprin (ATP 61).

De tweede halve finale wordt zaterdagmiddag gespeeld tussen het Rusland van Daniil Medvedev en Duitsland. De finale volgt zondag.

Gaat Djokovic naar Melbourne?

Djokovic wil voorlopig nog niet zeggen of hij begin volgend jaar zal deelnemen aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne. Vrijdag gaf hij aan ‘heel moe te zijn’ na een slopend jaar. ‘Jullie zullen zeer binnenkort weten of ik zal spelen in Melbourne.’

De organisatoren van de Australian Open (17-30 januari) maakten eerder bekend dat vaccinatie verplicht is voor deelname aan het toernooi. Djokovic nam eerder publiek standpunt in tegen vaccinatie. Het is onbekend of hij zich intussen wel liet vaccineren tegen covid-19.

‘Ik ga de komende dagen goed recupereren en het tennis even proberen te vergeten’, zei de Serviër na zijn uitschakeling. ‘Ik ben heel vermoeid. Het seizoen eindigt vandaag voor mij. Ik heb mijn uiterste best gedaan en heb geen spijt van mijn deelname aan de Davis Cup.’

’Ik begrijp dat jullie antwoorden willen, maar jullie zullen zien wat de toekomst brengt’, ging hij verder. ‘Ik kan jullie geen datum geven wanneer ik herbegin. De Australian Open komt er snel aan. Jullie zullen het snel weten.’

Niet te missen