VS: ‘Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne’
  Foto:  ap

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen. President Biden is niet bereid om in Oekraïne een ‘rode lijn’ van Rusland te accepteren.

Op dit moment zouden ongeveer 70.000 Russische soldaten zich nabij de grens met Oekraïne bevinden, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat het aantal zal worden opgeschaald naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven ‘om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren’.

‘Geen respect voor rode lijnen’

De Amerikaanse president Joe Biden is niet bereid om in Oekraïne een ‘rode lijn’ van Rusland te accepteren. Dat heeft hij vrijdagavond duidelijk gemaakt. Biden zegt dat hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een ‘lang gesprek’ over de kwestie zal voeren.

Het Kremlin had eerder gewaarschuwd dat de plaatsing van westerse raketafweersystemen in Oekraïne zou worden opgevat als een rode lijn, die volgens Rusland niet mag worden overschreden worden. Toen Biden vrijdag om een reactie werd gevraagd, maakte hij duidelijk ‘geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook’.

‘We zijn al heel lang op de hoogte van de acties van Rusland en ik verwacht een lange discussie met Poetin te gaan voeren’, verklaarde de Amerikaanse president. Eerder had Biden al gezegd dat hij het Rusland ‘heel, heel moeilijk’ wil maken om Oekraïne aan te vallen.

Verwacht wordt dat er volgende week een gesprek tussen Biden en Poetin zal plaatsvinden. Een concreet tijdstip is nog niet afgesproken.