Piek coronabesmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt
  Foto:  ivanelegeert

De coronacijfers lijken zaterdagochtend te bevestigen wat viroloog Steven Van Gucht vrijdag al zei: ‘De piek is bereikt’. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nog maar licht, met 4 en 2 procent op weekbasis.

Tussen 24 en 30 november werden elke dag gemiddeld 17.823 coronagevallen gedetecteerd. Dat is 4 procent meer dan een week eerder. Dagelijks werden ruim 120.000 tests afgenomen, met een positiviteitsratio van 16,3 procent. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis meer dan 25 miljoen tests uitgevoerd.

Het aantal doden in diezelfde periode is wel sterk gestegen tegenover de zeven dagen ervoor (+27%), naar 47,1 per dag. Sinds het begin van de pandemie zijn er in ons land 27.167 overlijdens ten gevolge van covid-19 geregistreerd.

Tussen 27 november en 3 december werden dagelijks gemiddeld 313,4 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging op weekbasis met 2 procent. Er liggen nog 3.604 mensen in het ziekenhuis, van wie 803 op de afdelingen intensieve zorg.

Het reproductiegetal is met 9 procent gedaald en klokt af op 1. Is dat cijfer hoger dan 1, dan neemt de epidemie aan kracht toe.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig