Bijna klaar voor historische trekking: Euromillions strijkt neer in Brugs stadhuis
  Foto:  belga

Het Euromillions-circus is geland in Brugge, waar in de gotische zaal van het stadhuis een unieke trekking plaatsvindt. Want voor het eerst in haar bestaan wordt de loting uit haar sterk beveiligde, ondergrondse televisiestudio in Parijs gehaald.

In 1441 vond op de Markt van Brugge de allereerste loterijtrekking plaats, toen nog ‘lotinghe’ genoemd. Die loting vormde de basis voor wat we nu kennen als de loterij. De stad Brugge en de Nationale Loterij willen samen de oorsprong van de moderne loterij vieren met onder meer een unieke Euromillions-trekking in Brugge.

Een stunt waarvoor Française des Jeux, de Franse tegenhanger van de Nationale Loterij die de organisatie op zich neemt, rigoureuze maatregelen neemt. Zo moet uit vrees voor trillingen het parcours van de kerstloop verplaatst worden en zelfs de klokken van het Belfort moeten zwijgen wanneer om 21.30 uur de balletjes aan het rollen gaan. Ook brengt de organisatie voor elk toestel en elke medewerker – 38 in totaal – een back-up mee om niets aan het toeval over te laten.

Met een jackpot van 130 miljoen euro staat dan ook heel wat op het spel. Daarnaast organiseert ook de Nationale Loterij een extra Lotto-trekking om 20 uur, waarbij 3 miljoen euro te verdienen valt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in