Dit ligt op tafel bij het Overlegcomité
  Foto:  fvv

Het Overlegcomité zit vrijdagochtend voor de derde opeenvolgende week bijeen. Wat ligt er op tafel?

Onderwijs

Het grootste twistpunt dat vrijdag op tafel ligt is het al dan niet sluiten van de scholen. In het onderwijs zou een afkoelingsperiode moeten komen. Lagere scholen en kleuterscholen zouden tien dagen dichtgaan en weer volledig overschakelen op afstandsonderwijs. Na de afkoelingsperiode zouden kinderen vanaf zes jaar op school een mondmasker moeten dragen. De N-VA en PS vormen een front tegen sluiting lager onderwijs. De discussie zou moeizaam verlopen.

In het middelbaar zou een vorm van hybride onderwijs mogelijk zijn. Ook op de universiteiten en hogescholen zouden minder fysieke lessen zijn. Het buitengewoon onderwijs zou wel open kunnen blijven. Om de problemen met besmettingen in het onderwijs op te lossen zou het vaccineren van kinderen prioriteit moeten krijgen, vindt de Gems-expertengroep.

Onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos haalt voor u de essentie uit de politieke week.

Schrijf u in en ontvang wekelijks de nieuwsbrief Machtwacht.

Wees gerust! U kan altijd uitschrijven met één klik. Lees hier ons privacybeleid.

Horeca en evenementen

De horeca zou vanaf 20 uur de deuren moeten sluiten. Maar ook dat Gems-voorstel stuit op verzet. Evenementen die binnen plaatsvinden en waar meer dan 200 mensen aanwezig zijn zouden voorlopig niet meer mogen. Kleinere voorstellingen, zoals bijvoorbeeld in het theater of de cinema, zouden wel mogen plaatsvinden, mits de geldende maatregelen rond zittend publiek, mondmaskers en coronapas nageleefd worden. Kerstmarkten zouden alleen onder strikte voorwaarden mogen doorgaan.

De Gems wil ook graag dat de contactbubbels – van maximaal vijf – terugkomen, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk slechts een advies en geen echte maatregel worden.

Sport en ontspanning

Indoor amateurwedstrijden zouden worden afgelast, professionele matches kunnen wel doorgaan, maar zonder publiek. Grote bijeenkomsten met meer dan 200 aanwezigen worden verboden. Winkelen mag, maar met zo weinig mogelijk mensen.

Contactberoepen

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, mogen openblijven, mits er goed geventileerd kan worden en er mondmaskers gedragen worden.

Later vrijdag is er een persconferentie waarop bekend wordt gemaakt wat de nieuwe coronamaatregelen worden en wat deze precies zijn.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig