De Duitse bondskanselier Angela Merkel werd gisteravond in Berlijn plechtig definitief uitgewuifd. Dat gebeurde met een militaire parade.

Voor haar afscheid speelde het muziekkorps van de Bundeswehr drie verzoekjes van Merkel zelf. Het meest verrassende daarvan was de songDu hast den Farbfilm vergessen, een nummer van punkicoon Nina Hagen. Merkel eerde daarmee haar Oost-Duitse roots. Het nummer was in 1974 een grote hit in het communistische Oost-Duitsland, waar Merkel toen fysica studeerde.

Merkel neemt geëmotioneerd afscheid met nummer van punkzangeres
Foto:  REUTERS

De dirigent van het staf­muziekkorps van de Bundeswehr dacht eerst dat Merkel een grap had gemaakt met haar verzoekje. Het punknummer van Hagen moest een speciaal arrangement voor blaasorkest krijgen. Dat moest op twee dagen geschreven worden, want de muzikanten moesten het ook nog instuderen.

In haar afscheidstoespraak riep Merkel op tot de verdediging van democratie tegen haat, geweld en fake news. Overal waar wetenschappelijke kennis wordt ontkend en samenzweringstheorieën en stemmingmakerij ­worden verspreid, moet de weerstand luid klinken, zei ze.

Merkel neemt geëmotioneerd afscheid met nummer van punkzangeres
Foto:  REUTERS

‘Onze democratie leeft er ook van dat we als democraten de grens afbakenen wanneer haat en geweld worden beschouwd als een legitiem middel om de eigen belangen te doen gelden’, aldus nog Merkel, die zestien jaar lang haar land leidde.

De ceremonie waar ze het woord nam, is het hoogste eerbetoon van de Duitse strijdkrachten voor een afscheidnemende bondskanselier.

Merkel bleek zichtbaar geëmotioneerd tijdens de plechtigheid. Vanwege corona was het aantal gasten beperkt, maar onder meer president Frank-Walter Stein­meier en haar opvolger Olaf Scholz (SPD) waren present. ­Merkel wenste Scholz, die naar ­alle waarschijnlijkheid woensdag als kanselier beëdigd wordt, en zijn regering, ‘alle goeds en veel succes’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in