camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Eigenzinnige Muziekkeuze

Merkel eert haar Oost-Duitse roots

Vanavond werd de Duitse kanselier Angela Merkel plechtig uitgewuifd. Voor haar afscheid speelde het muziekkorps van de Bundeswehr een nummer van Nina Hagen.

donderdag 2 december 2021 om 17.00 uur

Vanavond wordt Merkel in Berlijn uitgezwaaid. ap

Luitenant-kolonel Reinhard Kiauka moest even slikken toen hij hoorde dat Angela Merkel vanavond op haar afscheidsfeest, naast het kerklied ‘Großer Gott, wir loben Dich’ twee nummers van beroemde Duitse zangeressen wilde horen. Ze had ‘Für mich soll’s rote Rosen regnen’ gekozen, dat via de zwoele stem van Hildegard Knef in 1968 bekend werd. Het andere nummer, ‘Du hast den Farbfilm vergessen‘ is van Nina Hagen, de Oost-Berlijnse zangeres die met dit nummer in 1974 een hit scoorde en later punkidool werd.

Merkel afscheid neutraal OT. Het Nieuwsblad

De dirigent van het stafmuziekkorps van de Bundeswehr had maar negen dagen om de twee nummers in te oefenen en de partituren waren in het bladnotenarchief van het korps nergens te vinden. Gelukkig vond hij het arrangement van ‘Für mich soll’s rote Rosen regnen’ ergens in een muziekuitgeverij. Maar het punknummer van Hagen moest een speciaal arrangement voor blaasorkest krijgen. Dat moest op twee dagen geschreven worden, want de muzikanten moesten het nummer ook nog instuderen.

Tijd om naar bed te gaan

Vanavond werd Merkel in Berlijn uitgezwaaid met de traditionele Zapfenstreich, ooit het signaal voor de soldaten dat het tijd was om naar bed te gaan. Een trommel, samen met een hoorn of een trompet maakte in de herbergen duidelijk dat de waard zijn laatste pint mocht schenken vooraleer de soldaten onder zeil moesten gaan.

Toen haar playlist bekend werd, dacht men eerst dat het een grap was. Merkel vertoonde wel vaker een monkellachje

In de negentiende eeuw organiseerde de Pruisische koning Friedrich Willem III voor het eerst een ‘Große Zapfenstreich’, met meerdere blazers, gebed en het presenteren van het geweer. Nu wordt het gebruikt om belangrijke Duitse staatsfiguren uit te wuiven. Het is de hoogste militaire ceremonie van de Bundeswehr met een precies voorgeschreven samenstelling van muzikanten, soldaten en fakkeldragers.

Het is de gewoonte dat de gefêteerde drie nummers mag kiezen. Niemand had verwacht dat Merkel daarvoor in de albums van Nina Hagen zou duiken. Toen haar – toch wel speciale – playlist bekend werd, dacht men eerst dat het een grap was. Maar insiders hebben altijd verteld dat Merkel wel vaker een monkellachje vertoonde.

Brullen aan de keukentafel

Wanneer de trompetten ‘Du hast den Farbfilm vergessen’ weerklonken, werd waarschijnlijk in veel huiskamers in het oosten van het land meegezongen. Het was een bekend nummer, dat met de woorden ‘Je bent de kleurenfilm vergeten, mijn Michael. Nu gelooft niemand hoe mooi het hier was, haha, haha’ een fijne, dubbelzinnige tekst had om kritiek op het regime te hebben. Volgens kenners wordt het nummer nu nog geregeld bij de verjaardagen aan de keukentafel gebruld.

Na de eerste schok, werd over het algemeen positief gereageerd op Merkels’ eigenzinnige muziekkeuze. Het is alvast iets verrassender dan ‘My Way’ dat oud-kanselier Gerhard Schröder in 2006 tot tranen toe bewoog. Merkel toonde dat ze haar Oost-Duitse roots niet heeft vergeten, klinkt het.

Binnenland
 1. Industrieel Jacques Boël (92) overleden
 2. Ziekenhuisopnames stijgen verder, gemiddeld meer dan 35.000 besmettingen per dag
 3. Coronablog | Coronapas blijft, maar ‘geen dag te lang’
 4. Met het einde in zicht komt de barometer geen seconde te vroeg
 5. Welke maatregelen gelden in fase geel, oranje en rood? Zo werkt de coronabarometer
 6. Piek nog niet in zicht, maar fans mogen straks weer naar stadion
 7. Facon: ‘Overlegcomité kan altijd strengere maatregelen nemen’
 8. N-VA en Groen spelen elkaar zwartepiet toe in PFOS-commissie
 9. Coronabarometer start in het rood met deze maatregelen
 10. Verdachten doorverwezen na aanranding veertienjarig slachtoffer op Westerbegraafplaats
 11. Cultuursector: ‘We moeten kunnen starten in code oranje’
 12. Oproep | Voelt u zich soms onveilig op het openbaar vervoer?
 13. Waarom de Franstalige partijen plots weer fors op de rem staan voor de coronabarometer
 14. Sanctie voor MIVB-werknemer die beelden metro-incident filmde
 15. Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis
 16. Nog geen akkoord over energieprijzen
 17. Leger krijgt extra budget voor heli’s, personeel en digitale bescherming
 18. Vriendin Dave De Kock pleit onschuldig maar blijft in de cel
 19. Hoezo, een lerarentekort?
 20. Broer van Dave De Kock reageert geschokt na dood Dean: ‘Als hij dit gedaan heeft, is levenslang zijn verdiende loon’