Baggeraar Deme trekt apart naar de beurs
Een baggerschip van Deme in de haven van Oostende.  Foto:  KARL VAN GINDERDEUREN

De bouwgroep CFE is van plan zich op te splitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. Zo zou baggeraar Deme een eigen notering krijgen. De operatie moet volgende zomer rond zijn.

Het is bouwgroep CFE die donderdag zelf het nieuws bekend maakte. ‘Het doel is twee toonaangevende spelers in hun respectieve activiteitensectoren te vormen’, klinkt het in een persbericht.

Als de scheiding afgerond is, krijgen de aandeelhouders voor elk aandeel CFE dat ze bezitten, ook een aandeel DEME. ‘De voorbereiding van deze transactie zal verscheidene maanden duren’, zegt CFE. De bouwgroep wacht nog op onder meer een fiscale ruling en het formele akkoord van de buitengewone algemene vergadering. ‘Het is de bedoeling dat de transactie in de zomer van 2022 wordt afgerond.’

De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren, die 62,1 procent van CFE bezit, laat alvast weten dat zij haar ‘uitdrukkelijke steun’ geeft aan de opdeling van de groep. Ook het Franse bouwbedrijf Vinci, de andere grootaandeelhouder (12,1 procent), staat achter de splitsing.

Duidelijkheid en transparantie

Het wereldwijd actieve Deme is goed voor meer dan twee derde van de omzet van CFE, liefst 3,22 miljard euro in 2020. Door het bedrijf een aparte beursnotering te geven, moet ‘de reële waarde’ van de twee genoteerde vennootschappen beter zichtbaar worden.

‘Het afsplitsen van de baggeraar moet zowel de maritieme diensten als contracting en vastgoedontwikkeling in staat stellen om zich te ontwikkelen als twee onderscheiden, autonome en solide beursgenoteerde vennootschappen, elk met hun eigen bestuur’, luidt het. ‘Deze splitsing zal bovendien onze aandeelhouders, medewerkers en andere belanghebbenden meer duidelijkheid en transparantie verschaffen over onze positionering en ambitie.’

CFE telt momenteel meer dan 8.000 werknemers. Zowat 5.200 onder hen werken voor Deme. De roots van het bedrijf gaan terug tot de spoorwegbouw aan het einde van de 19e eeuw. Het aandeel CFE koerste donderdag kort na de openingsbel meer dan 10 procent hoger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig