De Oostenrijkse ex-kanselier Sebastian Kurz trekt zich volledig terug uit de politiek. Dat heeft hij donderdagochtend zelf bevestigd, na eerdere berichten in Duitse en Oostenrijkse media.

‘Het was een eer om onze republiek tien jaar lang te mogen dienen. Maar nu maak ik tijd voor mijn gezin, voor mijn vrouw en kind. Ik kijk er enorm naar uit.’

Met die woorden bevestigde Kurz de berichten die al de hele ochtend Oostenrijkse media domineren. De Kronen Zeitung meldde donderdagochtend vroeg al dat de ex-kanselier vandaag zijn vertrek zou aankondigen. Volgens de grootste krant van Oostenrijk kwam de 35-jarige ex-kanselier tot dit besluit na de recente geboorte van zijn zoon. ‘Toen hij zijn kind zag, heeft hij de klik gemaakt’, zeggen ÖVP-bronnen tegen die krant.

Kurz bevestigde dat in een emotionele toespraak. ‘Als bondskanselier moet je elke dag zoveel beslissingen nemen, dat je weet dat je ook verkeerde beslissingen zal nemen. Je wordt altijd geobserveerd, er wordt altijd op je gejaagd’, zei hij. ‘De afgelopen maanden moest ik me vooral verdedigen tegen allerlei beschuldigingen. Politiek is zo niet langer de strijd om de beste ideeën.’

Valse opiniepeilingen

De zogenoemde ‘wonderboy van de Oostenrijkse politiek’ verkeert al enige tijd in woelig vaarwater. Kurz is momenteel verwikkeld in een corruptieaffaire. De directe entourage van Kurz zou valse opiniepeilingen hebben besteld bij een bevriende krant en die hebben betaald met belastinggeld.

Op 6 oktober viel het ­gerecht binnen in het ambts­gebouw van de jonge kanselier, het ministerie van Financiën en het hoofdkwartier van de ÖVP. Kurz ontkende alles, maar moest onder druk van lekken in de pers en van zijn groene coalitiepartner enkele dagen later toch ontslag nemen. Hij bleef partijvoorzitter en nam de leiding van de ÖVP-fractie op zich.

Ibizagate

Kurz wordt ook verdacht van meineed bij het parlementaire onderzoek naar Ibizagate, waarbij de toenmalige vicekanselier Heinz-Christian Strache van de uiterst-rechtse FPÖ ontslag moest nemen. Kurz zou gelogen hebben over zijn rol bij de benoeming van een vriend aan de top van een overheids­bedrijf. Ontsleutelde tekstberichten op de gsm van die topman doen het ­tegendeel vermoeden. Kurz riskeert in dit dossier drie jaar cel, maar ontkent ook hier alles.

Het vertrek van Kurz betekent dat hij ook afscheid neemt als voorzitter van de conservatieve ÖVP. Die rol zal volgens Oostenrijkse media worden overgenomen door minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in