Twee nieuwe gevallen met omikron in België
  Foto:  Frank de Roo

Ook het UZ Gent heeft twee gevallen ontdekt van de nieuwe coronavariant omikron. Het gaat om twee stalen die vorige week afgenomen werden, bevestigt Bruno Verhasselt, hoofd van het laboratorium aan het UZ Gent. Een van de patiënten was recent op reis gegaan, de andere niet.

De teller van het aantal omikrongevallen in België staat voorlopig op vier. Vorige vrijdag bevestigde het UZ Leuven het eerste geval, een 32-jarige vrouw die naar Egypte reisde. Gisteren werd een tweede geval ontdekt door de universiteit van Luik. Het UZ Gent voegt daar nu nog twee nieuwe gevallen aan toe.

In de hele wereld gaan labo’s op zoek naar de verspreiding van omikron in eigen land. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt die variant als zorgwekkend. Uit de eerste gegevens blijkt dat de variant zich sneller verspreidt. Daarbij omzeilt die mogelijk de opgebouwde immuniteit.

Om zeker te weten dat het om een besmetting met de nieuwe variant gaat, moet de genetische informatie van het virus uitgelezen worden. Dat is een tijdrovend werk. De onderzoekers worden daarbij geholpen omdat de PCR-test aangeeft welke stalen verdacht zijn.

Een van de stukjes waarop de PCR-test zoekt, ontbreekt bij de omikronvariant, maar niet bij de deltavariant. Zo zijn ook de stalen aan het UZ Gent en UZ Leuven ontdekt.

21 landen

Steeds meer landen melden besmettingen met de omikronvariant. Op de website Gisaid hebben ondertussen 21 landen minstens één geval bevestigd. De meeste besmettingen werden vastgesteld in Zuid-Afrika, waar de teller ondertussen op 172 staat. In Ghana en Botswana werden 33 en 19 gevallen gemeld. Het eerste geval dateert van 8 november, in Zuid-Afrika.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig