Brussels verkeer lam gelegd door taxiprotest: hinder tot op E40
  Foto:  EPA-EFE

De verkeershinder in Brussel die het protest van de taxichauffeurs sinds donderdagochtend veroorzaakt, blijft zich uitbreiden. Het Meiserplein is opnieuw vrij, maar intussen zijn verschillende tunnels gesloten. Er is hinder tot op het eind van de E40. De taxichauffeurs voeren actie tegen de plannen van de Brusselse regering om een tijdelijke oplossing aan te bieden aan de Uber-chauffeurs.

De Brussels taxichauffeurs pikken het niet dat de Brusselse regering een tijdelijke oplossing wil aanbieden aan de Uber-chauffeurs. Die zouden daardoor vanaf 10 december toch nog aan de slag kunnen blijven, in afwachting van de goedkeuring van het taxiplan van de Brusselse regering.

De professionele taxichauffeurs hadden aangekondigd dat ze het verkeer zouden blokkeren op verschillende plaatsen in Brussel. Dat begon om 6 uur met de volledige blokkade van het Meiserplein. Omstreeks 9.15 uur werd die opnieuw vrijgegeven. Omstreeks 7 uur palmden de ontevreden taximannen ook het Schumanplein in, waarop de politie niet veel later besloot om het grote rond punt af te sluiten.

De wegblokkade op het Schumanplein heeft grote gevolgen. Vanop het eind van de E40 staan er files, want de Tunnel Reyers-Centrum is afgesloten voor het verkeer. Door de Tervurentunnel en de Jubelparktunnel rijden ook geen auto’s meer. De betoging van de taxichauffeurs en de hinder verplaatst zich nu ook naar de Brusselse kleine ring. De Rogiertunnel , Kruidtuintunnel , Madou en Kunst-Wettunnel richting Zuid zijn afgesloten voor het verkeer, meldt Brussel Mobiliteit.

Oplossing Uber

In Le Soir zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat hij werkt aan een tijdelijke oplossing die niet ingaat tegen de gerechtelijke uitspraak en ook past ‘in de geest van de geplande hervorming van de taxisector’. Als die wordt goedgekeurd, komt er een tijdelijke oplossing voor de Uber-chauffeurs en zouden die vanaf 10 december opnieuw aan het werk kunnen.

Die oplossing is niet dezelfde als het voorstel dat gesteund wordt door vier meerderheidspartijen, waarmee Vervoort naar eigen zeggen een probleem heeft. ‘Want dat past in de redenering van Uber en veegt alles weg wat Justitie tot nu toe gezegd heeft’.

Het dossier zet de Brusselse regering onder hoogspanning. Vervoort wordt in zijn plannen gedwarsboomd door partijgenoot Jamal Ikazban, die het opneemt voor de taxisector.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig