Wout van Aert en Lotte Kopecky volgen zichzelf op als winnaars van de Kristallen Fiets
  Foto:  BELGA

Wout van Aert (27) en Lotte Kopecky (26) zijn voor het tweede jaar op rij de laureaat van de Kristallen Fiets, de award van Het Laatste Nieuws voor de beste Belgische wielrenner en wielrenster van het voorbije seizoen.

Op het 30ste Gala van de Kristallen Fiets in de studio’s van DPG Media in Vilvoorde kreeg Van Aert 988 punten achter zijn naam. Hij haalde het voor Jasper Stuyven (492 punten) en Tim Merlier (464 punten). Remco Evenepoel (420 punten) en Jasper Philipsen (292 punten) maakten de top vijf vol.

Van Aert heeft er een uitstekend seizoen opzitten, eind oktober al bekroond met de Flandrien-trofee. Dat startte in de winter met een Belgische veldrittitel en een tweede plaats op het WK in het veld. Later volgden op de weg overwinningen in Tirreno-Adriatico (2), Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race en het Belgisch kampioenschap. In de Tour de France won de renner van Jumbo-Visma drie etappes, elk op een heel verschillende wijze. Hij triomfeerde solo in de bergrit naar de Mont Ventoux, was de beste in de laatste tijdrit en in een massasprint op de Champs-Élysées. Na de Tour veroverde hij nog zilver in de wegrit op de Olympische Spelen in Tokio en zilver in de tijdrit op het WK in eigen land. Tussendoor schreef hij de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam.

Wout van Aert en Lotte Kopecky volgen zichzelf op als winnaars van de Kristallen Fiets
Lotte Kopecky.  Foto:  BELGA

Ook Kopecky volgt zichzelf op

Net als Van Aert ontving Lotte Kopecky woensdagavond de trofee voor de tweede keer. En net als in 2020 had Kopecky (1.012 punten) een ruime voorsprong op de afscheidnemende Jolien D’hoore (664 punten). Shari Bossuyt (554 punten) werd derde.

Kopecky werd eind oktober ook al uitgeroepen tot Flandrienne van het Jaar. De renster van Liv Racing, die vanaf volgend jaar voor SD Worx rijdt, behaalde in 2021 acht overwinningen op de weg, waarbij opnieuw een Belgische titel in de weg- en tijdrit. In oktober excelleerde Kopecky op het WK baanwielrennen. In Roubaix veroverde ze de wereldtitel in de puntenkoers en zilver in zowel het omnium als de afvalling. Haar Olympische Spelen deze zomer vielen enigszins tegen met een vierde plaats in de wegrit, een tiende plaats (met Jolien D’hoore) in de ploegkoers en een zware val en opgave op de slotdag in het omnium.

De broers Christoph en Philip Roodhooft werden verkozen tot Ploegleiders van het Jaar. Thibau Nys is voor het tweede opeenvolgende jaar de beste belofte. Tim Declercq kreeg voor het vierde jaar op rij de Kristallen Zweetdruppel als beste helper.