Olympisch Comité ‘had contact’ met Peng Shuai en zet in op ‘stille diplomatie’
Peng Shuai  Foto:  AFP

De Women’s Tennis Association trekt zich terug uit China. Die beslissing komt er omdat de tennisbond geen duidelijkheid kreeg over de Chinese tennisspeelster Peng Shuai, die verdween nadat ze een hoge partijfunctionaris van seksueel misbruik had beschuldigd. Ondertussen laat het Olympisch Comité weten dat het via ‘stille diplomatie’ aan een oplossing werkt.

De 35-jarige Peng Shua beschuldigde voormalig vicepremier Zhang Gaoli van verkrachting. Daarmee schopte ze tegen de schenen van de communistische partij en verdween ze. Enkele foto’s en filmpjes van Peng moeten de buitenwereld ervan overtuigen dat de tennisster het goed stelt. Over de echtheid van die beelden bestaat veel twijfel. Ze lijken sterk geënsceneerd of de datum ervan is onbekend.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat donderdagvoormiddag weten dat het opnieuw contact heeft gehad met de Chinese tennisspeelster. ‘Wij hebben haar brede steun aangeboden, zullen regelmatig contact met haar houden en hebben al een afspraak gemaakt voor een persoonlijke ontmoeting in januari’, meldde het IOC donderdag. Het IOC zet in op ‘stille diplomatie’ en zegt dat er ‘verschillende manieren’ zijn om Peng te helpen.

‘Op basis van ervaringen van regeringen en andere organisaties is dat de meest veelbelovende manier om in dergelijke humanitaire aangelegenheden doeltreffend te werk te gaan’, aldus het IOC. Die reactie staat in schril contrast met de internationale tennisfederatie WTA. De vereniging van professionele tennisspeelsters schorste China van alle WTA-toernooien in een forse reactie.

WTA: ‘Dit kunnen we niet laten gebeuren’

De vereniging van professionele tennisspeelsters had de Chinese overheid duidelijkheid gevraagd over de verdwijning, maar kreeg die niet. ‘Als machtige mensen de stemmen van vrouwen kunnen onderdrukken en beschuldigingen van seksueel geweld onder het tapijt kunnen vegen, dan zou de basis waarop de WTA is gegrondvest – gelijkheid voor vrouwen – een enorme terugslag krijgen. Dat wil en kan ik de WTA en haar spelers niet laten gebeuren’, zei Steve Simon, hoofd van het WTA.

‘Als gevolg hiervan, en met de volledige steun van de raad van bestuur van de WTA, kondig ik de onmiddellijke schorsing aan van alle WTA-toernooien in China, inclusief Hongkong. Ik zie niet in hoe ik onze atleten kan vragen om daar deel te nemen als Peng Shuai niet vrij mag communiceren en schijnbaar onder druk wordt gezet om haar bewering van aanranding tegen te spreken. Gezien de huidige stand van zaken maak ik me ook grote zorgen over de risico’s die al onze spelers en staf lopen als we in 2022 evenementen in China zouden houden.’

‘Ik ben blij met de enorme internationale steun die de WTA heeft gekregen voor haar standpunt in deze kwestie. Om Peng en vele andere vrouwen over de hele wereld verder te beschermen, is het urgenter dan ooit dat mensen zich uitspreken. De WTA zal er alles aan doen om haar spelers te beschermen. Terwijl we dat doen, hoop ik dat leiders over de hele wereld zich zullen blijven uitspreken, zodat er recht kan worden gedaan aan Peng en alle vrouwen, ongeacht de financiële gevolgen.’