Donald Trump testte drie dagen voor verkiezingsdebat met Joe Biden positief op coronavirus
Trump was drager van het coronavirus toen hij in debat ging met Biden.  Foto:  AFP

Donald Trump, de voormalige Amerikaanse president, zou drie dagen voor het verkiezingsdebat met Joe Biden op 29 september 2020 positief getest hebben op het coronavirus. Dat maakte zijn oude kabinetschef Mark Meadows bekend in een nieuw boek dat volgende week verschijnt.

Trump zou drie dagen voor het verkiezingsdebat eerst positief, maar erna weer negatief hebben getest. Dat onthult Meadows in zijn nieuwe boek, en het werd tegenover The New York Times ook bevestigd door twee bestuursambtenaren.

Meadows schrijft dat ‘niets Trump tegenhield’ om het tijdens de verkiezingen van 2020 op te nemen tegen zijn democratische opponent. Volgens de kabinetschef testte Trump wel degelijk positief op 26 september en vertoonde hij symptomen van een ‘lichte verkoudheid’. Daarnaast vond Meadows dat Trump er opmerkelijk meer vermoeid uitzag.

De voormalige kabinetschef waarschuwde Trump over zijn positieve test toen hij op weg was naar een verkiezingscampagne. Trump liet zich voor een tweede keer testen, ditmaal met de Binax-antigeentest. Het resultaat was negatief. Op het debat zelf kwam Trump te laat om zich nog te kunnen laten testen, zegt de journalist die het debat modereerde.

Kort na het debat, op 2 oktober kondigde het Witte Huis aan dat Trump positief had getest op het coronavirus. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en verbleef er drie nachten.

De voormalige president reageerde woensdag in een kort bericht dat het om nepnieuws gaat. ‘Het verhaal dat stelt dat ik voor of tijdens het eerste debat corona had, is fake news. Een negatieve test toonde dat ik niet ziek was voor het debat.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig