camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Getest

Conversatiekaarten

Ideaal voor wie een hekel heeft aan koetjes en kalfjes: een doos met vragen die het gesprek op gang trekken. Barbara Serulus test drie kaartensets en een app, en kijkt nu al uit naar lange avonden met vrienden en geliefden.

zaterdag 4 december 2021 om 3.25 uur


THE SCHOOL OF LIFE

*****


The School of Life is de filosofische school die werd opgestart door Alain De Botton, met workshops en lezingen over de grote vragen des levens. Hun doos met ‘conversation starters’ is intussen een klassieker. Wij testen de originele box uit, al zijn er intussen ook doosjes met vragen die specifiek over werk, familie of relaties gaan. In de stevig uit de kluiten gewassen doos zitten 100 vragen die recht naar de kern van de zaak gaan: ‘Wat heb je geleerd van je ex?’ ‘Wat zijn jouw grootste gebreken?’ ‘Wanneer voelde je leedvermaak?’ ‘Hoe hebben je ouders jouw partnerkeuze beïnvloed?’ ‘Is er iemand van wie je spijt hebt dat je die uit het oog bent verloren?’

De heldere en concrete vragen laten instant ideeën en emoties opborrelen. Haal deze kaartendoos alleen boven als u écht meer wil weten over de emotionele krochten van uw tafelgenoten. Sommige vragen stelen niet meteen mijn hart, zoals: ‘Als je een gedicht zou schrijven, wat zouden de eerste twee regels zijn?’ Maar wie weet, ontdek je zo wel het poëtische talent van uw schuchtere tante. Deze doos is een favoriet door zijn mooie, grote kaarten, de elegante vormgeving, luxueuze uitstraling en de doordachte en verfrissende vragen. Een nadeel is dat de set alleen in het Engels verkrijgbaar is.


Info
theschooloflife.com, € 27,50 + douanekosten,
Engelstalig

OPEN KAART

****


Open Kaart is een kaartendoos met 60 kaarten die het gesprek tussen verschillende generaties op gang willen brengen. Leuk om te weten: de set is gemaakt door documentairemakers die een film maakten over een verzorgingstehuis waar bejaarden en jongeren samenwonen. Uit hun interacties destilleerden ze vragen die kunnen helpen voor een goed gesprek tussen jong en oud: ideaal voor een familiefeest waar je met alle leeftijden aan tafel zit. De vragen zijn simpel en ontwapenend. ‘Waar ben je bang voor?’ ‘Ben of voel je je vaak alleen en hoe vind je dat?’ ‘Over welk voorval uit het verleden kun je je nog steeds schuldig voelen?’ ‘Waar maak je je op dit moment zorgen over?’ ‘Wat is het laatste avontuur dat je hebt meegemaakt?’ De vragen zijn concreet genoeg om fijne antwoorden uit te lokken en geven de mogelijkheid om zo net diep op een thema in te gaan als voor jou comfortabel is. Een fijne en eenvoudige set vragen voor lieve en mogelijk ontroerende gesprekken.

Info
€ 15, te koop via Bis Publishers of bol.com,
Nederlandstalig

A BEAUTIFUL STORY

***


Dit doosje met 52 kaarten is eenvoudig vormgegeven en compact: de kaarten zijn niet groter dan die van een gewoon kaartspel, makkelijk om even in je tas te gooien op weg naar een etentje. De vragen zijn bedacht door de oprichtster van de webshop A Beautiful Story, toen ze van de stad naar het platteland verhuisde en haar nieuwe vriendinnengroep beter wou leren kennen. De vragen zijn toegankelijk en wroeten minder diep in de psyche dan die van The School of Life. Ze zijn ook een stuk clichématiger: je hebt de meeste al wel eens horen passeren. ‘Wat zou jij anders doen als je je leven een keer over mocht doen?’ ‘Welke leeftijd zou jij voor altijd willen hebben?’ ‘Waar droomde je van als kind?’ Doordat de vragen vaak algemeen zijn, triggeren ze niet per se originele antwoorden. Denk hierbij aan vragen zoals: ‘Waar geniet jij van?’ ‘Wat zou je willen leren?’ ’Wat is het beste advies dat jij ooit kreeg?’ Die brede vraagstelling laat toe dat je bij het beantwoorden aan de oppervlakte blijft zweven. De set werkt prima als eerste kennismaking met het genre en is goed inzetbaar als je het spel speelt met een groep mensen die je niet per se van binnen en van buiten wilt leren kennen. De kaarten geven het gesprek een leuke dynamiek zonder al te veel emotionele ontboezemingen.

Info
abeautifulstory.eu
, € 19,95, Nederlandstalig


HOLSOM

****


Voor wie het geen probleem vindt om zijn telefoon op tafel te leggen tijdens een gesprek is deze mooi vormgegeven app een perfect alternatief voor de papieren kaartenset. Hij biedt een resem vragen in verschillende categorieën. Slechts twee categorieën zijn gratis: eentje met 50 luchtige, grappige vragen om het ijs te breken en de bekende ‘36 questions to fall in love’: vragen die uit een psychologische studie zijn geplukt en de intimiteit tussen vreemden in een recordtempo zouden doen stijgen. De luchtige vragen zijn soms een tikje flauw, maar doen hun werk: ‘Welke nutteloze vaardigheid heb jij onder de knie?’ ‘Waarover zou je liegen tegen je kinderen?’ ‘Als je in gevaar was, van welke fictieve figuur zou je willen dat hij/zij je komt redden?’ ‘Welk reclamespotje kun je nazingen?’ ‘Welk woord zou je toevoegen aan het woordenboek?’ Tegen betaling ontgrendel je de andere categorieën zoals ‘deep stuff’ en ‘hypotheticals’, vol hypothetische scenario’s die je voor onverwachte keuzes stellen. Die laatste categorie is best leuk, met vragen als: ‘Als je vijf seconden had om een huwelijksfeest totaal ten gronde te richten, wat zou je doen?’, ‘Als je van twee steden één zou kunnen maken, welke steden zou je samenvoegen en waarom?’ ‘Als je drie vrienden kunt kiezen die je buren zouden worden, welke zouden het zijn en waarom?’

Info
Gratis app te vinden in alle appwinkels.
Per nieuwe categorie van 50 vragen betaal je 1,99 $ (ongeveer € 1,75),
Engelstalig

De podcasts van De Standaard