Teststrategie aangepast: een verplichte test bij hoogrisicocontact voor gevaccineerden in plaats van twee
De nieuwe teststrategie is tijdelijk.  Foto:  REUTERS

Gevaccineerden die een hoogrisicocontact hebben gehad, moeten zich voortaan tussen dag drie en zes na het contact laten testen. Zo heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aangekondigd. Een reeks dagelijkse sneltesten kan een gevaccineerde vanaf dag vier uit de quarantaine houden tot een PCR-test definitief een negatieve uitslag toont.

Enkel voor gevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden, verandert het testbeleid. Tot nu toe moest u als gevaccineerde een PCR-test laten afnemen op dag een en dag zeven na het hoogrisicocontact. Vanaf nu zal slechts een test verplicht zijn. Die moet plaatsvinden tussen de derde en zesde dag na het contact.

Wie een hoogrisico contact had, moet meteen in quarantaine vooraleer een PCR-test uitsluitsel geeft. Voor gevaccineerden is er echter een uitweg: in afwachting van die resultaten kan iemand met negatieve zelftests vanaf dag vier toch weer buitenkomen. Er wordt dan verwacht dat u elke dag een negatieve zelftest kan voorleggen.

Als gevaccineerd hoogrisicocontact zult u van de contactspeurders toch nog twee testcodes ontvangen. Die tweede code hoeft u niet te gebruiken, maar het is mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u alsnog symptomen ontwikkelt. Vanaf donderdag zal u uw hoogrisicocontacten via een vragenlijst op mijngezondheid.be kunnen registreren. Dat moet de contactspeurders helpen om testcodes te verspreiden.

Ongevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden worden aan strengere regels onderworpen. Voor hen verandert er niets: ze gaan in quarantaine zodra ze te horen krijgen dat ze een hoogrisicocontact hadden. Ongevaccineerden moeten twee testen uitvoeren. Een eerste op dag een en een tweede op dag zeven. Na twee negatieve PCR-tests kan u dan uit quarantaine. Het trucje om vervroegd uit quarantaine te komen met de negatieve zelftesten is enkel voor gevaccineerden weggelegd.

De nieuwe teststrategie geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Voor mensen met symptomen blijft het beleid onveranderd. Wie zich ziek voelt, moet zich laten testen. Testcodes kunt u verkrijgen door een vragenlijst in te vullen op mijngezondheid.be. U kunt ook een gratis test doen bij de apotheker.

De nieuwe regeling komt er om de druk op de testcentra en huisartsen te laten afnemen. Wanneer er toch iets fout loopt bij het testen - u krijgt bijvoorbeeld uw testcode niet - laat u best de huisarts met rust. Vraag bijvoorbeeld aan uw hoogrisicocontact om uw naam te registreren op mijngezondheid.be of bel het nummer 02/2141919. Wanneer de epidemiologische situatie normaliseert, zal de testrategie opnieuw veranderen. ‘De strategie is tijdelijk’, benadrukt minister Vandenbroucke. Eerder hadden huisartsen zich al bezorgd getoond over de nieuwe strategie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig