Tweede besmetting met omikronvariant vastgesteld in ons land
Themabeeld.  Foto:  AP

In België is een tweede besmetting met de omikronvariant vastgesteld. De persoon in kwestie ging recent niet op reis en kan ook niet worden gelinkt aan de eerste besmetting in ons land.

Het was microbioloog Emmanuel André die de tweede besmetting meldde op Twitter. ‘De twee patiënten zijn niet gelinkt aan elkaar.’ De komende uren kunnen nog meer gevallen worden bevestigd, want verschillende stalen worden nog onderzocht.

Ook viroloog Marc Van Ranst bevestigt het tweede omikrongeval in ons land. ‘Het nationaal referentielaboratorium onderzoekt momenteel nog andere verdachte stalen.’

Het staal was afkomstig uit Franstalig België. Het is een man met milde symptomen die gevaccineerd is en geen reisgeschiedenis heeft naar zuidelijk Afrika of andere plaatsen. ‘Dat betekent dat dit onder de radar al langer circuleert in Europa, waarschijnlijk nog niet heel lang’, zegt Van Ranst aan Radio 1. Er wordt nog verder onderzocht waar en hoe de persoon zijn besmetting heeft opgelopen.

Op 26 november kwam een eerste besmetting aan het licht. Het ging toen om een jonge vrouw die via Turkije naar Egypte was gereisd en elf dagen na terugkomst in België milde griepsymptomen had ontwikkeld.

De variant is intussen in meerdere Europese landen vastgesteld, naast België ook in Nederland, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Spanje en Zweden. De teller staat woensdagmiddag op 59 geregistreerde besmettingen. Dat meldt de EU-gezondheidsautoriteit ECDC in een update op woensdag.

Volgens de autoriteit zijn er zestien gevallen opgetekend in Nederland, veertien in Portugal en negen in Duitsland. Daarnaast zijn er ook besmettingen gemeld in Italië en Denemarken (telkens 4), drie in Zweden en Oostenrijk, twee in Spanje, één in Tsjechië en één in het Franse eiland Réunion.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig