Bij een schietpartij in een school in de staat Michigan zijn dinsdag vier leerlingen omgekomen. Minstens acht anderen raakten gewond, onder wie een leerkracht. Een vijftienjarige leerling is opgepakt als verdachte.

De schietpartij vond ’s middags lokale tijd plaats in een middelbare school met zo’n 1.800 leerlingen in Oxford, een dorp zo’n 48 kilometer ten noorden van Detroit (Michigan). De hulpdiensten kregen meer dan honderd oproepen binnen.

Volgens de eerste vaststellingen kwamen drie mensen om, die allemaal leerlingen zouden zijn. Volgens de politie gaat het om een 14-jarig meisje, een 16-jarige jongen en een 17-jarig meisje.

Acht andere mensen, onder wie een leerkracht, werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Drie van hen zijn met schotwonden in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Een 17-jarige jongen overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vierde leerling overleden na schietpartij in Amerikaanse school
Leerlingen van de school kwamen samen op een wake in een lokale kerk.   Foto:  REUTERS

Verdachte weigert te spreken met politie

De 15-jarige verdachte, een leerling van de school, vuurde tussen 15 en 20 kogels af met een semiautomatisch vuistvuurwapen. Volgens de politie werd het wapen vier dagen voor de schietpartij gekocht door de vader van de verdachte. De jongen poseerde er mee op sociale media.

De vermoedelijke schutter werd vijf minuten na de eerste oproep om 12.51 uur opgepakt. ‘Agenten hadden de verdachte binnen vijf minuten in hechtenis’, zei vice-sheriff van Oakland County Michael McCabe tijdens een persconferentie. De tiener verzette zich niet. ‘Hij veroorzaakte geen problemen. Hij gaf het wapen af.’

Wat het motief van de vermoedelijke schutter was, is niet bekend. De verdachte beroept zich volgens McCabe op het zwijgrecht. De politie sprak kort met zijn ouders, die een advocaat inhuurden en de jongen verboden met de politie te spreken, verklaarde McCabe. ‘Hij vertelt ons niets op dit moment.’ Er werd een huiszoeking uitgevoerd.

De politie gaat ervan uit dat de verdachte alleen handelde. De leerling, die in Oxford woont, zou die dag gewoon aanwezig zijn geweest op school.

‘Uniek Amerikaans probleem’

Amerikaans president Joe Biden werd op de hoogte gebracht van de schietpartij, en verklaarde tijdens een bezoek aan een school in Minnesota: ‘Mijn hart gaat uit naar de families die het onvoorstelbare verdriet doorstaan van een geliefde te verliezen. Die hele gemeenschap moet nu in schok zijn.’

De Democratische gouverneur Gretchen Whitmer noemde de schietpartij ‘de nachtmerrie van elke ouder’. Ze voegde eraan toe dat ‘schietpartijen een uniek Amerikaans probleem zijn dat we moeten aanpakken’.

Volgens statistieken van de organisatie Everytown For Gun Safety was het de 139ste schietpartij dit jaar in een school in de VS, waarvan 26 met telkens een of twee doden. Voor deze schietpartij vielen bij wapenincidenten op Amerikaanse scholen in 2021 al 28 doden en 80 gewonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig