België en VK tekenen kader uit voor samenwerking na Brexit
De Croo in overleg met Johnson  Foto:  www.premier.be

Bijna een jaar na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese eenheidsmarkt hebben premier Alexander De Croo en zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson afspraken gemaakt over hoe onze beide landen blijven samenwerken. De premiers hebben een gemeenschappelijke verklaring aangenomen waarin ze zich voornemen om ‘een nieuw hoofdstuk van diepere bilaterale samenwerking en partnerschap te ontwikkelen’.

De Croo had normaliter dinsdag voor het eerst zijn opwachting gemaakt in Downing Street 10, maar de vierde coronagolf doorkruiste de reisplannen van de premier. In de plaats daarvan had hij dinsdagmiddag een ongeveer drie kwartier durende videocall met Johnson, waarin ze een aantal domeinen voor intensere samenwerking in het post-brexittijdperk verkenden.   

Het vertrek van het VK uit de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie begin dit jaar heeft ook de bilaterale handelsrelaties ingrijpend veranderd. Niettemin willen beide landen inspanningen doen om die betrekkingen te versterken. Zo leidt prinses Astrid in maart een economische missie naar het VK. Daarnaast willen België en het VK de douaneprocessen aan de grens verder vereenvoudigen en de nauwe banden tussen de havens uitbouwen. 

Met de gemeenschappelijke verklaring komt ook een versterkt institutioneel kader. Een nieuwe Strategische Werkgroep op hoogambtelijk niveau zal één keer per jaar samenkomen om de uitvoering van de verklaring op te volgen. De werkgroep vormt daarnaast de basis voor periodiek politiek overleg, ook op het niveau van de premiers. De buitenlandministers zullen eveneens minstens één keer per jaar bijeenkomen om de bilaterale relaties te bespreken.

Migratie

Ook illegale migratie naar het VK kwam ter sprake. Die willen ze voorkomen door ‘wederzijdse informatie-uitwisseling, doeltreffende beveiligingstechnologie en operationele verbeteringen, vooral in de haven van Zeebrugge en langs de Belgische kust’, luidt het in de verklaring. Een betere samenwerking tussen de politiediensten maakt daar deel van uit. De Croo bevestigde ook aan zijn Britse ambtgenoot dat het Europese grensbewakingsagentschap Frontex vanaf woensdag een patrouillevliegtuig zal inzetten

De illegale migratie over het Kanaal staat opnieuw in het middelpunt van de belangstelling sinds vorige week 27 mensen het leven lieten tijdens de oversteek. Zondag was er al internationaal crisisoverleg in Calais, maar vanwege een diplomatieke kortsluiting met gastheer Frankrijk waren de Britten niet welkom. Niettemin werd ook daar erkend dat een betere verstandhouding met Londen essentieel is om het probleem aan te pakken. 

Energie

Op energievlak ondertekenen België en het VK in januari een intentieverklaring waarin zal worden onderzocht hoe windmolenparken aan de interconnectie tussen België en het VK kunnen worden gekoppeld. België en het VK zetten tenslotte in op een verdiept partnerschap op het gebied van onderzoek, wetenschap en innovatie.

Corona

Tegen de achtergrond van de coronacrisis vormen beide landen luidens de verklaring een ‘unieke as’ op het vlak van farmaceutica en biotech en die willen ze nog versterken. Zo verbinden beide landen zich ertoe ‘covid-19-vaccinproductiefaciliteiten te blijven uitbouwen en het delen van kennis te ondersteunen’. Johnson bedankte De Croo voor de rol van België, dat ruim 54 miljoen vaccins naar het VK exporteerde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig