A12 veroorzaakt tweespalt in Brusselse regering: ‘Dit is Vlamingen koeioneren’
  Foto:  put

Het Brussels Gewest heeft plannen de A12 om te vormen tot groene zone. Daar pakte minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt breed mee uit. Collega Pascal Smet, staatssecretaris voor Stedenbouw, weigert de vergunningen af te leveren. Dat schrijven de kranten De Morgen en La Libre Belgique.

‘Dit is Vlamingen koeioneren’, reageerde Pascal Smet (Vooruit) in De Morgen en La Libre, op de plannen van minister Elke Van den Brandt (Groen). ‘Daar doe ik niet aan mee’, klonk het nog.

Het gaat om het laatste stuk van de A12. Dat zou worden omgevormd tot een groene promenade. Stadinwaarts blijft er dan één rijstrook over voor auto’s. Concreet gaat het om een strook van drie kilometer tussen de grens met Vlaanderen en het kanaal, ter hoogte van de Van Praetbrug. Deze strook omvat een stuk A12 en R21. Wie daar nu met de wagen passeert, rijdt tegen 120 kilometer voorbij het knooppunt van de Brusselse ring en het Atomium, om ter hoogte van het Amerikaans theater te vertragen en via het koninklijk domein van Laken door te stromen tot in het stadscentrum.

Geen vergunning

Deze baan wordt smaller en trager. Stadinwaarts gaat het aantal rijstroken van drie naar twee en vervolgens naar één. Zo ontstaat er een trechter. De snelheidslimiet gaat naar 90 en 50 kilometer per uur. Stadsuitwaarts blijven twee rijvakken over. Maar daar hebben pendelaars uit Vlaanderen in de ochtendspits niet veel aan. Dat kan niet, vindt Smet. Smet reageerde nu in De Morgen en La Libre dat hij de vergunning voor het project niet zal afleveren.

De bevoegde administratie Brussel Mobiliteit heeft de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning al ingediend. Hoewel er nog infovergaderingen voor de buurtbewoners volgen, verwacht de overheid geen grote moeilijkheden. De hoop is dat de vergunning binnen zes maanden rond is, zodat de werken in 2022 kunnen starten. Die zouden ongeveer drie jaar duren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig