camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Archeologie

Mummie ontdekt op site in Peru

Peruaanse archeologen hebben dit weekend een mummie gevonden op de site van Cajamarquilla. De man was niet begraven zoals gebruikelijk in de kuststreek.

dinsdag 30 november 2021 om 3.25 uur

De mummie zou 800 à 1.200 jaar oud zijn. rr

De mummie die werd gevonden op de site van Cajamarquilla, 25 km ten oosten van Lima, is die van een man. Zijn handen zijn vastgebonden voor zijn gezicht, een ritueel dat typisch is voor het hooggebergte naar het zuidoosten. Cajamarquilla ligt in een vallei tussen de Andes en de oceaan en was een ­belangrijke handelsstad; waarschijnlijk was de man een handelaar. De site van 167 hectare bevat overblijfselen van brede straten, piramides, ondergrondse graan­silo’s en kanalen. De stad werd meerdere keren getroffen door aardbevingen en was al een eeuw verlaten toen de Spanjaarden arriveerden.

Tegenwoordig is de site omringd door sloppenwijken. Als de bewoners weet hadden van mummies op het terrein, hadden ze die zeker opgegraven en verkocht, zegt archeoloog Pieter Van Dalen Luna. ‘Er zijn niet genoeg bewakers om het terrein te behoeden voor roof.’

De mummie zou 800 à 1.200 jaar oud zijn. Stalen van de mummie en objecten uit zijn graf zijn naar de Universiteit van Krakau gestuurd voor een nauwkeurigere datering en afkomstonderzoek. (sf, isg)

De podcasts van De Standaard