Brandweer vraagt ramptoeristen om weg te blijven uit Westhoek
De brandweer aan het werk in de straten van Roesbrugge  Foto:  Thijs Pattyn

De Westhoek heeft te kampen met wateroverlast door hevige regenval. De situatie is dus onder controle, maar de brandweer van de zone Westhoek vraagt eventuele ramptoeristen wel om weg te blijven uit de overstroomde gebieden.

In West-Vlaanderen viel zondag op korte tijd erg veel regen. Maandag werd in Alveringem om 14.30 uur de gemeentelijke fase van het noodplan in werking gesteld naar aanleiding van het overstromingsgevaar langs de IJzer in Stavele. Afgelopen nacht hebben de opgeworpen dammen met zandzakken standgehouden. Het waterpeil begint te zakken, waardoor een aantal straten ondertussen weer vrij zijn voor het verkeer.

In Roesbrugge zijn de pompen van de brandweer volledig uit het straatbeeld verdwenen. Het water is allemaal weg en de straten worden net als in Stavele schoongemaakt.

De situatie in de Westhoek is dus onder controle, maar de hulpdiensten hebben nog steeds alle personeel nodig om de getroffenen te helpen en verdere schade te beperken. “Daarom een dringende oproep aan de mensen die niets te zoeken hebbenin de overstroomde gebieden om er weg te blijven. Zo kunnen we ons concentreren op de hulpverlening en niet op vastgereden voertuigen in het water”, aldus Kristof Louagie van Brandweer Westhoek.

Eerst in dertig jaar

In het Roesbrugge kregen ze voor het eerst in dertig jaar tijd te maken met overstromingen. Op 20 november 1991 stond er ongeveer 40 centimeter in de straat, staat te lezen in een historische editie van hun tijdschrift De IJzerbode. ‘Dat is al dertig jaar geleden’, zegt zelfstandig drukker Martin Schoonaert (61). Hij woont bij zijn zaak op de kade aan de IJzer, die in de nacht van zondag op maandag begon te overstromen.

‘Na die laatste overstroming werden wallen opgeworpen om deze laaggelegen straat en tientallen woningen tussen de IJzer en de Dode IJzer te beschermen. De wal aan de kant van Frankrijk bleek net hoog genoeg, maar de andere niet. Het waterpeil was dan ook buitengewoon: 6,10 meter, 20 centimeter boven het alarmpeil en meer dan 3 meter boven het normale peil. Nu moet de evaluatie gemaakt worden. Moet die wal hoger? Functioneerden de terugslagkleppen van de riolering naar behoren?’

Neerslag verwacht

Het is in de Westhoek nu vooral hopen dat het droog blijft de komende dagen. Al zien de weersvoorspellingen er niet echt gunstig uit. Tegen het einde van de week zouden er opnieuw zware regenbuien aankomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig