Dertien besmettingen met omikronvariant vastgesteld bij Portugese voetbalclub
De spelers van Belenses voor de match tegen Benfica, die vroegtijdig werd stilgelegd.  Foto:  ISOPIX

Het was één van de meest besproken voetbalmatchen van dit weekend. Het Portugese Belenenses kon door een coronauitbraak slechts met negen spelers starten in het competitieduel tegen Benfica. Toen drie spelers uitvielen, moest de match dan ook vroegtijdig worden afgeblazen. Nu blijkt dat dertien spelers en stafleden van de club besmet zijn met de nieuwe omikronvariant.

Het Portugese Belenenses kon zaterdagavond door een coronauitbraak slechts met negen spelers starten in het competitieduel tegen Benfica, waaronder twee doelmannen. Halfweg stond het 0-7, en nadat Belenenses een derde speler zag uitvallen werd de match vroeg in de tweede helft afgeblazen. Nu krijgt het opvallende verhaal nog een extra wending. Dertien spelers en stafleden van de club blijken besmet met de nieuwe omikronvariant.

Die variant werd voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika, waar die ook al goed de ronde doet. Vermoed wordt dan ook dat de besmettingen bij Belenenses zouden kunnen worden teruggebracht tot de Zuid-Afrikaanse verdediger Thibang Phete. Die was onlangs aan de slag met de nationale ploeg en testte positief bij terugkomst in Lissabon.

Het gaat bovendien om de eerste gevallen van de nieuwe variant op Portugees grondgebied. ‘We zijn allen thuis in isolatie gegaan’, reageerde een woordvoerder van de voetbalclub in de lokale media. Het gaat in totaal om 44 personen. ‘Twee of drie spelers en enkele stafleden vertonen symptomen, maar hun toestand is niet ernstig. De rest is asymptomatisch. We wachten nu op nieuwe tests.’

Verzoek tot uitstel afgewezen

Vraag blijft waarom de partij überhaupt werd afgehaspeld. Zowel Belenenses als Benfica claimt dat er hen een sanctie boven het hoofd hing. ‘Het was een schande om hier vanavond te spelen’, zei Rui Pedro Soares, voorzitter van Belenenses, zaterdagavond al tegen de lokale pers.

Soares claimde ook dat de Portugese voetbalbond een verzoek tot uitstel had afgewezen omdat de club over acht fitte spelers beschikte. Middenvelder Afonso Sousa, een van de afwezige spelers, liet via Twitter eveneens van zich horen. ‘Voetbal heeft alleen waarde als er sprake is van competitie. Voetbal heeft alleen waarde als er sprake is van sportiviteit. Voetbal heeft alleen waarde als het een voorbeeld is voor de volksgezondheid. Vandaag heeft voetbal zijn waarde verloren’, klonk het.