Historische kern van tapijtreus Balta wordt Brits
  Foto:  Brecht Van Maele

Philippe Hamers, de vroegere nummer twee van Balta die nu ceo is van het Britse Victoria, koopt het gros van de tapijtactiviteiten van Balta. 2.500 mensen krijgen een nieuwe werkgever.

Victoria, een beursgenoteerde tapijtgroep uit Groot-Brittannië, koopt zowel de divisie van het gros van het kamerbreed tapijt als die van de karpetten van Balta. Het gaat om de fabrieken in Sint-Baafs-Vijve, Avelgem, Waregem, Oudenaarde en Turkije. Dat komt neer op bijna 70 procent van Balta. De karpetten zijn in Europa het vlaggenschip van het bedrijf. Consumenten kopen ze vooral om ze op harde vloerbedekking te leggen, bijvoorbeeld op laminaat of parket.

Daarnaast koopt Victoria ook de afdeling ‘kamerbreed tapijt’ dat vooral in Engeland in trek is. Veel Britten houden van vast tapijt uit polypropyleen en Engeland is de grootste tapijtmarkt in Europa.

Wat Victoria niet overneemt, is de divisie Modulyss, die tapijttegels in Zele maakt, ITC in Tielt en Bentley in de VS.

Al bij al gaat het wel om een vrij spectaculaire deal die betekent dat de vroegere kroonprins van Balta, Philippe Hamers, vanuit Victoria nu 2.500 van de vroegere Balta-medewerkers zal aansturen. Hamers is een ancien uit de tapijtwereld die ook nog voor Lano en Beaulieu gewerkt heeft. Hij was voorbestemd om Balta te leiden, maar op het laatste moment koos de financiële eigenaar voor een outsider.

Balta verkoopt nu dus een hele reeks vennootschappen die afgesplitst moeten worden van de groep. Victoria neemt een deel van de schulden over maar betaalt daarnaast ook cash. Alles samen gaat het om 225 miljoen.

Balta zelf blijft tot nader order op de beurs genoteerd en behoudt de activiteit ‘commercieel tapijt’. Dat is tapijt voor de zakelijke markt, denk aan hotels en kantoren. Het houdt ook de productie en verkoop van nylontapijt (polyamide) in huis. Dat is zacht kamerbreed tapijt dat vooral op het Europese vasteland gekocht wordt

Samengevat koopt Victoria dus het tapijt voor de Britse markt en de karpettendivisie die voor de internationale markt bestemd is. Bentley, een bedrijf in de VS dat Balta vlak voor zijn beursgang kocht, neemt Victoria niet mee over.

Wat met de rest?

Balta krijgt daarmee een industriële oplossing na jaren van gebrek aan middelen en te veel schulden als onderdeel van financiële overnamefondsen.

Door de overname, die pas in het tweede kwartaal rond zal zijn, krijgen 2.500 mensen een nieuwe werkgever. 1.150 medewerkers blijven bij de beursgenoteerde groep achter.

Balta was tot op heden de grootste tapijtgroep in Europa. Paul Balcaen, de vader van Filip Balcaen, richtte het bedrijf op in 1964. Paul Balcaen zijn vader Gaston was initieel vlashandelaar.

Een belangrijke vragen die nu rijst, is wat de toekomst is van Balta als relatief kleine speler in de contractmarkt en de residentiële markt. En al even belangrijk: neemt de Britse groep Victoria die het ene bedrijf na het andere koopt, niet te veel hooi op zijn vork?

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig