Echtpaar vlucht uit quarantainehotel, wordt aangehouden in vliegtuig
Het quarantainehotel bij de luchthaven. Foto: Eva Plevier

De Nederlandse politie heeft zondag op Schiphol een echtpaar aangehouden dat uit een quarantainehotel was gevlucht. Het stel is aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken.

Een koppel dat vluchtte uit een bewaakt quarantainehotel, werd zondag aangehouden in een vliegtuig op Schiphol en overgedragen aan de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het gaat om het hotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven, zich daar ook aan houden. Buiten zorgt politie ervoor dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft.

Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, is niet duidelijk. Zolang er gasten in isolatie zitten, blijft de bewaking ook in het hotel. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van ‘beschermd vervoer’.

In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden, getest op het coronavirus. Van hen testten er 61 positief. Al bij 13 personen is de omikronvariant van het coronavirus aangetroffen, maar het onderzoek naar alle positief geteste personen is nog niet afgerond.

Geen juridische basis

Het duurde geruime tijd voordat het paar -een man uit Spanje en een vrouw uit Portugal - kon worden aangehouden. Volgens Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, de regio waar Schiphol onder valt , kwam dat doordat er geen juridische basis voor aanhouding was. Dat vertelde ze in het radioprogramma Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Er is wel beveiliging aanwezig in het hotel, maar het is zo dat mensen daar geheel vrijwillig verblijven. Beveiligers hebben het stel wel geadviseerd om niet te vertrekken, maar er was nog geen juridische titel om ze aan te houden. Daar moest ik als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio op dat moment nog voor zorgen. We hadden het echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten’, aldus Schuurmans.

De twee zitten nu verplicht in isolatie is een naburig ziekenhuis. Of het paar voor hun vlucht gestraft wordt en wat voor straf daar dan op komt te staan, is nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig