Zweeds parlement verkiest opnieuw Magdalena Andersson tot premier
  Foto:  AFP

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd is in Zweden de sociaaldemocrate Magdalena Andersson tot premier verkozen. Net als bij de eerste stemming woensdag verkreeg ze de nodige steun. Donderdag nam ze echter al ontslag.

De Zweedse sociaaldemocrate Magdalena Andersson haalde opnieuw het premierschap binnen maandag, met 101 stemmen voor in het 349-koppige Zweedse parlement, 75 onthoudingen en 173 stemmen tegen. Andersson kreeg de steun van haar sociaaldemocraten en van een onafhankelijke.

De groenen onthielden zich, net als de linkse partij en de liberale centrumpartij. In Zweden krijgt een regering het licht op groen zolang er geen absolute meerderheid van 175 verkozenen weigert het vertrouwen te geven.

Naar verwachting zal de voormalige minister van Financiën dinsdag haar regering en haar regeringsverklaring voorleggen aan het parlement. Nog diezelfde dag zou de nieuwe absolute minderheidsregering - die nu enkel uit sociaaldemocraten bestaat - zich voorstellen aan de koning, alvorens de werkzaamheden officieel aan te vatten.

In september 2022 zijn er parlementsverkiezingen in Zweden. Tot dan staat Andersson voor een moeilijke taak. Ze heeft voor elk besluit steun nodig van oppositiepartijen en ze moet regeren met de begroting zoals die is voorgesteld door de extreemrechtse Zweden Democraten, de christendemocraten en de conservatieven. Haar eigen begrotingsvoorstel werd afgekeurd in het parlement.

Staande ovatie voor eerste vrouwelijke premier van Zweden. Video: De Standaard

Woensdag - minder dan acht uur na haar (eerste) verkiezing in het parlement tot eerste vrouwelijke regeringsleider in Zweden - had de 54-jarige Andersson bij parlementsvoorzitter Andreas Norlén haar ontslag ingediend. Zij had immers de steun van de groenen voor haar minderheidscoalitie verloren toen een begrotingsvoorstel van drie oppositiepartijen werd aangenomen. Het voorstel was ingediend door onder meer de Zweden Democraten. Dat was voor de groene coalitiepartner de reden om de steun voor de oorspronkelijke regering van Andersson in te trekken.

Hoewel Zweden internationaal bekendstaat als voorloper op het gebied van gendergelijkheid, heeft het land nooit een vrouwelijke premier gehad. In andere Noord-Europese landen zoals Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland stond al wel een vrouw aan het hoofd van de regering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig