camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Auto

Tesla verliest een miljard euro aan Duitse staatssteun

De aankondiging dat Tesla afziet van Duitse steun voor zijn batterijfabriek, is in mysterie gehuld.

maandag 29 november 2021 om 3.25 uur

De Europese Commissie en het Duitse parlement hadden het licht al op groen gezet, maar toch liet Tesla net voor het weekend weten dat het ­afziet van de staatssteun die het bedongen had voor zijn ‘Gigafactory’ in de buurt van Berlijn. Prijskaartje: meer dan een miljard euro. ‘Tesla blijft wel vasthouden aan het plan van zijn batterijfabriek’, benadrukte een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economie.

Op Twitter reageerde Elon Musk dat Tesla ‘altijd van ­mening is geweest dat alle soorten subsidies afgeschaft zouden moeten worden, en dat dit dan ook zou moeten gelden voor steun voor olie en gas’. Hij voegde eraan toe dat overheden dat ‘om de een of andere reden blijkbaar niet willen doen’.

Te veel regels

De aankondiging bleef in ­mysterie gehuld: waarom liet Musk die grote som geld vallen? Een theorie is dat hij er eenvoudigweg geen recht meer op had. Een van de voorwaarden was dat de steun zou dienen voor de uitbouw van gloednieuwe technologie die nog nergens anders ­gebruikt wordt. Maar intussen is Tesla in de Verenigde Staten al aan het produceren in zijn batterijfabriek in Texas. De Duitse plannen liepen vertraging op.

De Duitse krant Handelsblatt voegt daar nog een probleem aan toe: Tesla zou tot de vaststelling zijn gekomen dat bij de toekenning van de staatssteun te veel regels en inmenging komen kijken. De Amerikaanse bouwer van elektrische wagens zou vrezen dat het de conclusies van zijn ­onderzoek zou moeten delen, zegt Joachim Ragnitz, onderzoeker aan het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo). Dat zou het bedrijf ­mogelijk te riskant vinden naar de concurrentie toe. (adg)

De podcasts van De Standaard