camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

wingene

10.000 bomen geplant tijdens Dag van de Natuur

Zaterdag was het voor de 42ste keer Dag van de Natuur. Natuurpunt De Torenvalk en het Agentschap Natuur en Bos plantten naar schatting 10.000 bomen.

maandag 29 november 2021 om 3.25 uur

Ook in de Vorsevijvers werden bomen aangeplant in het overstromingsgebied, maar door te vele regen moesten de werken gestaakt worden.  if

Onder meer in de Vagevuurbossen in Wingene hebben 40 vrijwilligers 6.000 bomen en struiken in de grond gestopt. ‘Behalve het aanplanten van bomen hebben we ook beheerswerken gedaan’, zegt Dany Depauw van De Torenvalk.

En dat werk ging goed vooruit, want kort na de middag zat het grootste werk er al op. Er was op dat moment al drie hectare bos aangeplant, goed voor 6.000 bomen. ‘Het is de eerste keer dat we zoveel bomen aanplanten’, zegt Depauw. Het aantal vrijwilligers was dan ook navenant. ‘Nooit eerder waren we met zoveel aan de slag. We kunnen dus spreken van een recordeditie.’

‘Het idee achter dit project is dat wanneer je iemand een boom kan laten planten, je er een natuurbeschermer bij hebt’, zegt Lieven Plettinck van de natuurvereniging. Dankzij de plantactie in de Vagevuurbossen is het bos nu 250 hectare groot. ‘Dit wordt een heel groot boscomplex voor West-Vlaanderen. Het natuurgebied geniet zelfs Europese bescherming’, zegt Klaar Meulebroeck, regiobeheerder van het Agentschap Natuur en Bos.

Ook enkele kilometers verderop aan de Vorsevijvers, op de grens van Wingene en Hertsberge, plantten buurtbewoners meer dan duizend bomen en struiken. Dat gebeurde op het terrein dat door de Vlaamse Landmaatschappij als natuurlijke overstromingszone werd aangelegd. Door de hevige regenval werd het vooropgestelde aantal van 1.800 bomen niet gehaald. De groendienst van de provincie zal de resterende bomen planten. Later dit jaar zal een aannemer nog 2.000 stuks bosgoed planten.

De podcasts van De Standaard