Veel regen in West-Vlaanderen: op enkele plaatsen werd alarmpeil zondag al bereikt
Het regent hevig in West-Vlaanderen (beeld ter illustratie).  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In West-Vlaanderen heeft het zondag erg veel geregend, en komende nacht wordt nog meer regen verwacht. Waterlopen in het IJzerbekken en de Brugse Polders hadden zondag al het alarmpeil bereikt, en afgelopen nacht is het blijven regenen. Ook het noorden van Frankrijk kreeg de volle laag, daar werden een 60-tal mensen geëvacueerd.

In West-Vlaanderen, en dan vooral het noorden van de provincie, viel zondag op korte tijd tot 40 millimeter regen uit de lucht. En de waterellende is nog niet voorbij, want waterlopen in het IJzerbekken en de Brugse Polders zaten zondagavond al boven het alarmpeil.

In de loop van zondag traden heel wat grachten en beken buiten hun oevers en kwamen straten blank te staan. Vooral de regio rond Alveringem, Lo-Reninge en Poperinge werd getroffen door hevige regen- en hagelbuien. De brandweer zone Westhoek moest op korte tijd zo’n veertig keer uitrukken voor wateroverlast. Hier en daar werden zandzakken geplaatst om huizen te beschermen.

Ook Gistel en omstreken kampte met wateroverlast. In Roeselare liepen de bufferbekkens van de Mandel vol om overstromingen tegen te gaan. De brandweer in het zuiden van de provincie moest slechts enkele keren uitrukken voor wateroverlast.

Nog tot maandagochtend 8 uur geldt code geel in heel het land. Het nummer 1722 voor niet-dringende hulp is momenteel actief om andere noodnummers te ontlasten.

60-tal mensen geëvacueerd in Frankrijk

Ook het noorden van Frankrijk werd getroffen door zware regenval. De Franse weerdienst Météo-France heeft oranje alarm uitgevaardigd voor overstromingen. In het noorderdepartement heeft de brandweer zondag naar eigen zeggen 65 mensen geëvacueerd, vooral in Ekelsbeke, Wormhout en Arneke. Het water van de Leie is er sterk aan het stijgen.

Door de vele regen die over het noorden van Frankrijk viel en die ‘langzaam naar België verschuift’, liepen de Leie en de Lawe-Clarence over, meldde de website Vigicrues. De regenval zal tot in het midden van de nacht duren en langzaam naar het oosten trekken. In die omstandigheden zijn volgens de website ‘ernstige overstromingen mogelijk’, die het verkeer en de elektriciteitsvoorziening kunnen ontregelen en dijken blank kunnen zetten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig