Tot nog toe dertien gevallen van omikronbesmetting vastgesteld in Nederland
Van de 624 passagiers uit Zuid-Afrika die vrijdagavond werd getest op Schiphol, zijn er al zeker 13 besmet met de zorgwekkende variant.  Foto:  REUTERS

Van de 61 positief geteste reizigers die vrijdag op de Nederlands luchthaven Schiphol in isolatie zijn geplaatst, zijn er dertien die de nieuwe omikronvariant van het virus hebben opgelopen. Dat meldt de Nederlandse regering. Alle reizigers kwamen van vluchten uit zuidelijk Afrika.

Op 26 november zijn 624 uit Zuid-Afrika terugkerende passagiers getest op het coronavirus. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Nu blijkt dat al zeker 13 van hen drager zijn van de onrustwekkende omikronvariant, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het sequentieonderzoek, waarin de specifieke versie van het sars-CoV-2-virus wordt geïdentificeerd, is nog gaande en dus kan het aantal nog oplopen, benadrukt het RIVM. ‘Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen.’

Het is niet duidelijk of ook de Belgische passagier die positief testte, besmet is met deze variant. Hij verblijft momenteel met zijn echtgenote in quarantaine op hotel nabij Schiphol.

Alle reizigers die sinds afgelopen maandag uit zuidelijk Afrika aangekomen zijn in Nederland, moeten zich onmiddellijk laten testen. Voor iedereen die in het hoogrisicogebied is geweest geldt een quarantaineplicht, laat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten. Er komen controles om te zien of mensen zich ook daadwerkelijk aan de quarantaineplicht houden.

Het is volgens De Jonge ‘denkbaar’ dat in Nederland nog meer gevallen van de omikronvariant opduiken, bij mensen buiten de groep van ruim zeshonderd geteste passagiers die op vrijdag aankwamen. De minister wil op Europees niveau bespreken welke reisbeperkingen nodig zijn om de variant aan te pakken.

Meeste gevallen in Zuid-Afrika

Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste besmettingen met de omikronvariant officieel zijn bevestigd. Zuid-Afrika voert de lijst aan. De totale besmettingscijfers hebben er de afgelopen weken een enorme vlucht genomen: van een paar honderd nieuwe gevallen per dag eerder deze maand naar 3.220 in de afgelopen 24 uur. Zuid-Afrikaanse gezondheidsexperts denken dat de omikronvariant verantwoordelijk is voor 90 procent van de nieuwe gevallen.

In Botswana, waar de variant ook als een van de eerste landen werd vastgesteld, stond de teller vrijdagavond op vier bevestigde gevallen. Naar nog eens elf verdachte besmettingen wordt onderzoek gedaan. Daarmee staat het land op de lijst officieel onder Nederland, al is het daadwerkelijke aantal vermoedelijk veel hoger. In andere landen gaat het nog om slechts enkele gevallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig