Talibanpremier vraagt in eerste toespraak om ‘dankbaarheid’ voor bewind
Mohammed Hassan Akhund (archiefbeeld)  Foto:  BELGAIMAGE

Bijna drie maanden na zijn benoeming heeft de regeringsleider van de taliban in Afghanistan, Mohammed Hassan Akhund, zijn landgenoten voor het eerst toegesproken. Een opgenomen audioboodschap werd zaterdagavond op de staatstelevisie uitgezonden. In de toespraak riep Akhund de Afghanen op om dankbaar te zijn voor het talibanbewind.

Midden augustus namen de taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel in. Na de terugtrekking van de NAVO-troepen heroverden de islamistische rebellen opnieuw de macht in het Aziatische land. Begin september benoemden de taliban een overgangsregering onder leiding van Akhund, een moellah.

De taliban zijn hun beloftes nagekomen door hun strijd tegen buitenlandse troepen voort te zetten tot de vorming van een islamitische regering en de stabilisering van het land, zei Akhund in zijn toespraak. Hij beweerde dat de hongersnood, werkloosheid en prijsstijgingen die het land nu teisteren, dateren van voor de machtsovername van de rebellen.

De economische crisis zou kunnen worden opgelost wanneer de zowat 9 miljard dollar aan reserves van de Afghaanse centrale bank zouden worden vrijgegeven, vervolgde de premier. Die zijn grotendeels in de Verenigde Staten geparkeerd.

Bij de vorming van de nieuwe Afghaanse regering had de internationale gemeenschap de taliban opgeroepen om een representatieve ministerploeg te vormen en de mensen- en vrouwenrechten te respecteren. Akhund benadrukte nu dat zijn regering openstaat voor iedereen en dat de rechten van vrouwen gerespecteerd worden. In de huidige regering behoort echter meer dan 90 procent tot één etnische groep, terwijl er geen vrouwen bij betrokken zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig