Drie doden bij rellen op Salomonseilanden
  Foto:  AFP

In een afgebrand gebouw in Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden, zijn drie lichamen gevonden van mensen die tijdens de rellen op de archipel in de Stille Oceaan zijn gedood. Dat zei de politie zaterdag.

De verkoolde lichamen werden vrijdag gevonden in een winkel in de Chinese wijk van Honiara. Ze lagen in twee afgebrande ruimtes. Er is een onderzoek gestart naar de precieze doodsoorzaak.

Sinds woensdag kwamen drie dagen op rij honderden mensen in Honiara op straat uit protest tegen premier Manasseh Sogavare. De manifestaties ontaardden in geweld, vernielingen en plunderingen, waarbij met name Chinatown en de residentie van Sogavare geviseerd werden.

Achtergrond van de onlusten is de toenadering tussen de Sogavare’s regering en China, ten koste van de banden met Taiwan. Daarnaast spelen ook de economische moeilijkheden een rol.

Australië en Papoea-Nieuw-Guinea hebben agenten en militairen naar de Salomonseilanden gestuurd om er te helpen de vrede te bewaren.

Zaterdag bleef het eerder rustig in de straten van Honiara, waar de Australische vredestroepen al aan het patrouilleren waren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig