Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shutterstock.com

Heerlijke cocktails serveren én evenwaardige alcoholvrije alternatieven voorzien vergt heel wat werk. Tenzij je kiest voor hybride mocktails waarvan je in een handomdraai een volwaardige cocktail maakt. Wij gaan in de leer bij David Lebeer, een van de beste bartenders ter wereld.

Gentenaar David Lebeer (30) is het creatieve brein achter de toog van cocktailbar The Cobbler. In 2018 werd hij bekroond tot beste bartender van België en Luxemburg.

Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shanna Delfosse

1. Rooibos-honing

Mocktail: “Maak eerst een rooibosthee en laat hem lang trekken tot hij erg sterk is. Zoet hem met honing en enkele druppels vanille-extract en laat hem afkoelen in de koelkast. Serveer hem koud.”

Cocktail: “Maak de mocktail volgens het recept hierboven en mix hem met madeira of zoete sherry. Naar de verhouding moet je zelf op zoek gaan. Afhankelijk van hoe straf je hem wilt, voeg je meer of minder thee toe.

Je kunt de ijsthee ook serveren met rode vermout. De vermout mix je echter niet bij je thee, maar serveer je in een apart glaasje ernaast. Serveer hem koud.”

Pairt goed met kaasplankjes en kaasgerechten.

Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shutterstock.com

2. Veenbes-rozemarijn

Mocktail: “Maak eerst een rozemarijnsiroop. Hiervoor blend je 50 cl water, 50 g suiker met 20 g verse rozemarijn. Mix vervolgens een scheut van de siroop door een glas veenbessensap. Als veenbessensap niet je ding is, kun je ook voor een ander winters sap kiezen. Appel- of druivensap, bijvoorbeeld.”

Cocktail: “Zowel gin, wodka als tequila smaken lekker bij de siroop en het sap. Kies je favoriete spirit en mix die beetje bij beetje bij je mocktail. Voeg eventueel wat extra siroop en citroen toe aan je cocktail. Anders kan hij behoorlijk stevig worden. Voor de afwisseling kun je deze cocktail ook bereiden met Cointreau.”

Pairt goed met wild- en vleesgerechten met zoete sauzen.

Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shutterstock.com

Ontdek nog meer cocktail- en mocktailinspiratie voor jouw feesten »

3. Appel-azijn

Mocktail: “Beginnen doe je met een Appletiser. Voeg hier vervolgens een scheutje appelazijn bij. Dit maakt het drankje iets droger waardoor het beter pairt met de smaak van de vis in jouw feestmenu. Werk het geheel af met enkele blaadjes munt.”

Cocktail: “De gemakkelijkste manier om van deze mocktail een cocktail te maken, is door de Appletiser te vervangen door appelcider. Als je de cocktail minder fruitig wilt maken, kun je ook voor een witte schuimwijn gaan. Liefhebbers kunnen het drankje afwerken met een klein scheutje calvados.”

Pairt goed met visgerechten.

Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shutterstock.com

4. Chili-chocolade

Alcoholvrij: “Chocolademelk smaakt altijd bij het dessert van jouw feestmenu. Smelt eerst donkere chocolade in je warme melk. Werk het vervolgens af met een beetje suiker en een mespuntje chilipoeder. Dat is het basisrecept. Wie wil, kan natuurlijk verder experimenteren door er andere winterse smaakmakers aan toe te voegen. Laat er bijvoorbeeld ook gember, steranijs, kaneel, kruidnagel of sinaasappelschil in trekken.”

Met alcohol: “Sterk je chocolademelk aan met een scheutje van een bruine spirit naar keuze. Whiskey, rum en bourbon werken zeer goed; cognac net iets minder. Koffieliefhebbers kunnen de chocolademelk natuurlijk ook vervangen door koffie en een Irish Coffee maken.”

Pairt goed met desserts.

Vier winterse drankjes die heerlijk smaken met én zonder alcohol
Foto: Shutterstock.com

Jouw goesting, jouw feest! Doe dit jaar helemaal je zin met de producten van OKay. Ontdek hier welk type feest bij je past en laat je verrassen door het gevarieerde feestaanbod in jouw vertrouwde buurtsupermarkt. Laat je inspireren op www.okay.be.