Frankrijk annuleert overleg met VK over migranten die Kanaal  oversteken
Een groep vluchtelingen wordt in veiligheid gebracht in Dover.  Foto:  AP

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft het spoedoverleg met zijn Britse collega Priti Patel afgezegd. De aanleiding is een openbaar gemaakte brief waarin Boris Johnson Frankrijk vraagt om migranten die de oversteek maakten terug op te nemen.

In een boodschap aan Priti Patel, waarvan het Franse persbureau AFP vrijdag weet heeft gekregen, schrijft Gérald Darmanin dat, als de brief van Johnson aan de Franse president Emmanuel Macron al een ‘ontgoocheling’ was, het openbaar maken ervan al helemaal ‘onaanvaardbaar’ is.

‘Een leider communiceert niet met andere leiders via tweets of brieven die hij openbaar maakt’, liet Macron weten. Parijs zal de uitnodiging herzien als de Britten ‘besluiten om zich serieus te gedragen’.

Na een dodelijk drama woensdag, waarbij meer dan dertig migranten omkwamen voor de kust van de Franse stad Calais, vroeg Macron een spoedvergadering met onder meer het Verenigd Koninkrijk. Die zou zondag doorgaan.

Olie op vuur

Het drama van woensdag kwam niet als een verrassing: het aantal vluchtelingen dat de zeer gevaarlijke route over het Kanaal neemt, is in de afgelopen drie maanden verdubbeld, nadat controles op andere routes aangescherpt waren.

Kort na de ramp liet Johnson weten de Fransen te zullen bijstaan, maar de Britten leggen de schuld van het ongeluk vooral bij Frankrijk. Al eerder bekritiseerde de Britse premier de Franse regering, die niet genoeg zou doen om mensen die willen oversteken te stoppen. De twee landen liggen al met elkaar overhoop sinds de Brexit, en momenteel vinden ook protesten plaats van Franse vissers.

Britten schuiven schuld voor Kanaal-drama af op Fransen

Met de brief, die op Twitter terechtkwam, gooide Johnson olie op het vuur. Hij lijstte vijf stappen op om een volgende tragedie te voorkomen, waaronder ‘een overeenkomst waarbij Frankrijk migranten terugneemt die het Kanaal via deze gevaarlijke route zijn overgestoken’. Die overeenkomst zou volgens Johnson een ‘directe en aanzienlijke impact’ hebben.

Londen bood eerder al aan gezamenlijke patrouilles op te zetten, maar dat voorstel werd afgeslagen door de Fransen.

Johnson: ‘Goede vrienden’

Boris Johnson laat nu weten dat de brief geschreven is ‘vanuit een geest van partnerschap en samenwerking met Frankrijk’. ‘We blijven partners en goede vrienden.’ Hij hoopt dat Patel opnieuw uitgenodigd zal worden voor het spoedoverleg.

Ook uitgenodigd voor het overleg van zondag in Calais waren de voor migratie bevoegde ministers uit België, Duitsland, Nederland, alsmede de Europese Commissie. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen die partners zondag gewoon met elkaar praten.