Brusselse politie takelt vijf wagens in protest Uber-chauffeurs
Boze Uber-chauffeurs bij een protest op donderdag. Foto:  AFP

De politie van Brussel takelde vrijdagmiddag vijf wagens van Uber-chauffeurs, zegt woordvoerster Ilse Van de keere. De chauffeurs blokkeerden anderhalve dag verschillende wegen in Brussel. Onder andere de tunnels Leopold II, Tervuren, Jubelpark en Wet waren geblokkeerd. Inmiddels zijn ze weer open.

De vele blokkades in Brussel van zowel de politievakbonden als de Uber-chauffeurs leidden donderdag en vrijdag tot veel files. Vrijdag liet de politie Brussel Hoofdstad Elsene weten dat voertuigen die ostentatief de weg blokkeerden, getakeld zouden worden. Inmiddels is ze overgegaan tot het takelen van vijf wagens, twee aan de Belliard-tunnel en drie aan IJzer.

Brussel Mobiliteit laat weten dat alle tunnels terug open zijn. De politie heeft geconstateerd dat de chauffeurs weer samenkomen aan het Atomium. Ze plannen ook acties aan het kabinet van minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) en het Brussels Parlement.

Mogelijk spoedordonnantie

De Brusselse regering spreekt van een spoedordonnantie als tijdelijke oplossing, meldt Bruzz. De ordonnantie zou Uber de kans geven om nog actief te blijven. Wanneer die goedgekeurd zou worden, is nog niet duidelijk.

‘De regering is hier op zich niet bij betrokken’, zei minister-president Vervoort tijdens het actuadebat in het Brussels Parlement vrijdag. Hij zei ook dat Uber niet verplicht is om de app vandaag te desactiveren. Uber liet al weten de app vrijdag om 18 uur uit de lucht te halen in Brussel, omdat het geen zin heeft om de applicatie te laten draaien met slechts 5 procent van de chauffeurs.

Verouderde wetgeving

Het hof van beroep oordeelde woensdag dat chauffeurs niet langer mogen werken met de Uber-app. Ze baseerde die beslissing op de regionale taxiwet uit 1995, van voor de komst van de smartphone dus.

De demonstranten roepen de Brusselse regering daarom op nieuwe wetgeving in te voeren. ‘We zullen Brussel elke dag blokkeren en een “slakkenmars” houden tot we een antwoord krijgen van het kabinet van Rudi Vervoort’, waarschuwde Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische Vereniging van Limousinechauffeurs (ABCL) woensdag.

De chauffeurs met een VVB-licentie (verhuur van voertuigen met een bestuurder) die de Uber-app gebruiken om mensen tegen betaling te vervoeren, hadden woensdag en donderdag al geprotesteerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig