Drie mannen schuldig bevonden aan moord op Ahmaud Arbery
Na de moord op Ahmaud Arbery werden er muurschilderingen ter nagedachtenis van hem gemaakt.  Foto:  AP

In de VS zijn de drie mannen die worden beschuldigd van het achtervolgen en doden van Ahmaud Arbery schuldig bevonden. De zaak groeide net als het proces rond George Floyd uit tot één van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging in de VS.

De drie beklaagden zijn Travis McMichael (35), zijn vader en oud-agent Gregory McMichael (65) en hun buurman William Bryan (52). Ze riskeren nu een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de 25-jarige Arbery. In februari 2020 werd de jongeman doodgeschoten toen hij in de stad Brunswick, in de staat Georgia, door een woonwijk aan het joggen was.

In het onderzoek gebeurde twee maanden lang niets, tot er een video van de moord op sociale media verscheen. Op de beelden is te zien hoe Arbery een witte pick-up passeert waarop een man staat. Een tweede man hield de jogger vervolgens tegen en nadien waren drie schoten te horen.

Mogelijk levenslang

De daders werden op 7 mei aangehouden. William Bryan, de man die de beelden maakte, werd twee weken later opgepakt. Vader en zoon werden beschuldigd van moord en zware geweldpleging, maar pleitten zelf onschuldig. Ze stelden dat ze dachten dat Arbery een dief was die in de maanden voorafgaand aan de schietpartij verschillende keer op een werf in de buurt was geweest. Er zijn inderdaad bewakingsbeelden die Arbery op de werf tonen, maar niet dat hij iets meenam. Dat bevestigde ook de politie. De aanklager beargumenteerde dat de jongeman misschien niet op verboden terrein had mogen gaan, maar dat verklaarde daarom de acties van de beschuldigden niet.

Ook Bryan pleitte onschuldig aan de aanklachten van medeplichtigheid aan moord en poging tot illegale arrestatie. Nu zijn de drie mannen dan toch schuldig bevonden aan onder meer moord, zware geweldpleging en medeplichtigheid aan moord. De twaalf juryleden beslisten dat unaniem na meer dan elf uur beraadslagen. Hun straf zal op een later tijdstip worden bepaald.

Hoewel ze alle drie schuldig werden verklaard aan een reeks aanklachten, is nog niet duidelijk welke straf ze zullen krijgen. Voorlopig zijn ze in hechtenis genomen en op een later tijdstip zal hun straf worden bepaald. De mannen riskeren levenslang, al kan de rechtbank nog beslissen of ze in aanmerking komen voor een vervroegde vrijlating. De drie verdachten worden voor een federale rechtbank ook beschuldigd van racisme en zullen in februari opnieuw worden berecht.

Reacties

Geen van de beschuldigden uitte emoties toen de vonnissen werden voorgelezen, maar de verdediging liet al weten in beroep te zullen gaan. Marcus Arbery, de vader van Ahmaud, liet een schreeuw van opluchting uit toen de eerste schuldigverklaring werd voorgelezen. Arbery’s moeder, Wanda Cooper-Jones, begon te huilen toen de laatste schuldigverklaring werd gehoord.

De Amerikaanse president Joe Biden liet na de schuldigverklaring weten dat de moord een pijnlijke herinnering is aan het feit dat er nog een lange weg te gaan is in het verslaan van raciale ongelijkheid in de VS. ‘Niets kan meneer Arbery terugbrengen naar zijn familie en gemeenschap, maar de uitspraak verzekert dat de daders van deze vreselijke misdaad zullen worden gestraft’, zei hij in een verklaring.

Arbery is net als George Floyd één van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging die strijdt tegen het (politie)geweld op zwarte Amerikanen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig